Elnémulhatnak a mobilozó gépeink

2009.11.17. 13:25
A mobilszolgáltatók és a hírközlési hatóság megint arra figyelmezteti a lakosságot és a cégeket, hogy 2010 január 16-tól csak a tizenegy számjegyű mobilszámokat lehet majd tárcsázni.

Egy kormányrendelet szerint 2010. január 16. 00.00 órától a mobilszámokat csak mind a 11 számjegy bepötyögésével lehet felhívni. Tehát akkor sem lehet lehagyni a +3620, +3630 és +3670 előtéteket, ha hálózaton belül telefonálunk. Sms és mms küldésénél is csak ez a formátum lesz használható.

A három hazai mobilszolgáltatónak majdnem 12 millió ügyfele van, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő. Csakhogy kevés a kiosztható hívószám, ezért módosították a vonatkozó kormányrendeletet. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonban tárolt számokat, és mindet írják át a 11 számjegyes formátumra.

A cégek és a hatóság közös sajtóközleménye külön kiemeli, hogy nem csak a mobilokban kell megváltoztatni a telefonszámokat, ugyanis nagyon sok riasztó, távvezérelt kazán, lift, autó és egyéb gépek is képesek a mobilhálózaton kommunikálni.

Fontos, hogy 2010. január 16. 00.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött sms-ek és mms-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.  • Hírek
  • Személyi kölcsön