Diktátor kell a Nokiának

2009.11.20. 18:44 Módosítva: 2009-11-20 18:44:49

Kipróbáltuk az N900 zsebszámítógépet, a Nokia eddigi legjobb okostelefonját. A hardver erős, és a nyílt forráskódú szoftverben sok lehetőség van, de a finn cég könnyen elcseszheti, ha nem figyel.

Ritkán készül olyan mobil, ami a legjobbak közt is meghatározó jelenség, a Nokia pedig szépen átaludta az elmúlt éveket. Nem arról van szó, hogy a finn gyártó vacak mobilokat készít, mert sok jó készüléke van. Viszont nehéz kiválasztani egyet, amit mindenki másnak utánoznia kell. Pedig ez lenne a csúcskészülékek szerepe, és ki másnak kellene utat mutatni, ha nem a világ legnagyobb gyártójának? Ezt a szerepet azonban rég elvették tőle, videózásban, fényképezésben, webezésben és az interfész kezelhetőségében is megelőzték, vagy legalábbis utolérték a riválisok.

Csalódtam a nyáron bemutatott N97-ben is, mert kevés újdonság volt benne a Nokia korábbi érintőkijelzős mobiljához képest. Egyáltalán nem éreztem, hogy ez az érintőkijelzős mobilok csúcsa. A Symbian csetlik-botlik az érintőkijelző mögött. Itt van viszont az új Maemo platform, amit a Nokia először egy ipari modulnak álcázott eszközön mutatott be, négy évvel ezelőtt. Ez hajtja a vadonatúj N900-at is, amelynek már divatos a borítása, és a műanyag burok alatt lévő rendszer több szempontból követendő példa lehet.

Géphadsereg

Kezdjük a hardverrel, ami elég erős ahhoz, hogy az N900-at zsebszámítógépnek nevezzük. Összesen 1 gigabájt RAM van benne, persze egy kis csalással, mert a memóriacsip csak 256 megabájtos, amit kiegészítettek 768 megabájt virtuális memóriával. Egy gigabájt memóriával fut a Windows 7 a netbookomon, szóval ennek bőven elégnek kell lennie. Akármilyen kitartóan terheltem a kütyüt, nem ugrott elő a memóriahiányt jelző hibaüzenet.

A 600 MHz-es ARM Cortex A8 processzor is erős, de szélsőséges használattal kifektethető. Amikor jobb minőségű (veszteségmentes) zene hallgatása közben egyszerre megnyitottam hat hírportált, tele Flash alapú hirdetésekkel, és közben folyamatosan fent lógtam a Skype, GTalk és Ovi.com csevegőhálózatán, akkor már az email érkezését jelző üzenet is megakasztotta a rendszert. Két hét alatt egyszer indult újra a mobil, egy külföldi hírportál betöltése közben. Valószínűleg egy hibás hirdetés okozott gondot, amelyek gyakran néha még az erősebb számítógépeket is megbénítják.

Amikor mp3-at hallgattam, és csak 3-4 weboldal volt megnyitva, akkor nem észleltem lassulást. Ez közelebb áll az átlagos használathoz, és ilyenkor az N900 fürgén futott. A weboldalak, a képek és a videók gyorsan betöltődnek, a kezelőfelület látványos effektjei szépen megjelentek.

A felhasználói élményt azonban nagyon meghatározza az érintőkijelző. Elég kölcsönadni az N900-at néhány iPhone- vagy Android-júzernek, és röhögve adják vissza egy perc múlva, mert lassúnak találják. Nem elég a gyors processzor, ha a felület lassú. Az N900 rezisztív felülete a nyomást érzékeli, és az ujj érintésére nem reagál olyan gyorsan, mint a rivális kapacitív technológia (az iPhone és az Androidok ez utóbbit használják). A rezisztív érintőfelületnek persze van előnye is: működik rajta az bökőpálca, azaz lehet kínai és más speciális karaktereket rajzolni. Vagy szamárfület a főnökünk portréjára.

Rendszert oszt a finn Robin Hood

Bármely rivális gyártó összerakhat ugyanilyen erős hardvert, de a Nokiának van még egy lövedéke a tárban, a Maemo platform. A rendszer nyílt forráskódú, a kódot bárki elveheti, módosíthatja, fejlesztheti. Az Android is Linuxra épül, mint a Maemo, de az utóbbi sokkal közelebb áll a számítógépeken futó Linuxokhoz.

Ez annyit jelent, hogy a számítógépes Linuxon futó szoftverek viszonylag könnyen átültethetők a Maemóra. Nemcsak webszerver és parancssor van a Linuxon, hanem médialejátszók, irodai programcsomagok és játékok is, több ezer kisebb-nagyobb szoftver. Ennek azonban van egy hátránya, és a Nokiának keménykezűnek kell lennie, ha nem akar totális kudarcot.

Lehet, hogy egy javítgatott, foltozgatott linuxos program jól fut a számítógépen, csakhogy az N900-ra nem lehet bármit felrakni. Végletesen optimalizált kód kell, nehogy a processzor túlterhelésével gyorsan lemerítse az akkut. Emellett a kezelőfelületet is mobilra kell megtervezni. Az N900-on nem egérrel kattintanak 1 pixelre, hanem különböző méretű és alakú ujjbegyekkel nyomnak rá egy 20 négyzetpixeles területre.

Sajnos nagyon rossz példa az N900 gyári böngészője, ami a Mozilla Firefoxra épül. A népszerű brózert olyan jól átültették a zsebszámítógépre, hogy még a Flash is kiválóan fut rajta. Sőt, még a böngésző kiegészítései is feltelepíthetők. Aprócska gond, hogy egyetlen kiegészítőt sem tudtam használni. A könyvjelzőket szinkronizáló delicious.com ikonja nem jelenik meg a menüben, a Flash Blocker nem is települ fel, de a legcikibb az, hogy a Nokia által is beválogatott AdBlocker Plus beállítása lehetetlen feladat. Lehetetlen szerkeszteni a tiltólistát, ami alapján ki tudná szűrni a hirdetéseket.

Ha már a hibáknál tartunk, muszáj megemlíteni a Nokia Maps navigációs szoftvert is. A symbianos Nokiák az egyik legnagyobb előnye, hogy még a gps nélküli modellekre is felrakható a térképszoftver, és a memóriakártyára felmásolhatók az ingyenes térképek. Ha pedig van gps, bármikor megnézhetjük, hogy hol vagyunk, és merre kell menni. Ehhez képes az N900-on a térképszoftver egy percig csak tölt, a térképeket pedig az internetről szedi, tehát külföldi hálózaton nem érdemes használni.

Vannak nagyon jó szoftverek is, amelyek azt bizonyítják, hogy a Maemo platform nyíltsága előnyös. A gyári szoftverek közül jó az üzenetküldő és csevegőprogram, amely egyszerre több hozzáférést kezel. Én két GTalk, egy Ovi.com és egy Skype felhasználónévvel regisztráltam, de a Jabber és a SIP is támogatott. Az emailkliens is egyszerre több postafiókot kezel, a Facebook pedig beépül a fényképezőbe is, és rögtön lehet feltölteni képeket.

A dalszövegeket lejátszó Tunewikit azonnal telepítettem, mert ezzel lehet jól megtanulni a dalszövegeket (karaoke-fanoknak kötelező), és csupán egy 136 kilobájtos kodekkel kellett kiegészíteni a rendszert ahhoz, hogy a már említett veszteségmentes zenéimet is hallgathassam. Az iPhone-tulajdonosok örülhetnek, hogy lyuk van fülükön, az N900-zal meg szinte bármi lejátszható.

Amikor a céges wifire csatlakoztam, a médialejátszó magától észlelte, hogy megosztott mappák vannak a hálózaton, és néhány gombnyomás után lejátszhattam egy kolléga zenéit.

Diktátor nélkül nem lehet diktálni

Látszik, hogy a Linuxban sok a lehetőség. Az utólag telepített programok is mélyen beépülhetnek a rendszerbe, kiegészíthetik, javíthatják. Előnyös, hogy a fejlesztők viszonylag szabadon dolgozhatnak. De valakinek ki kellene vágnia a francba a nem működő szoftvereket, és kiemelten támogatnia kell az igényes munkákat. Az AdBlocker például a Maemo portálján 3 csillagot kapott az 5-ből, ami azt sugallja, hogy megérni kipróbálni. Én 1 csillagot adnék (ha tudnám, hogyan lehet), mert a gyakorlatban használhatatlan. A Nokia másik lehetősége, hogy beismeri: a gagyi terjedését is támogatja. Elég furán nézne ki egy ezt beismerő sajtóközlemény.

Az N900 nem iPhone 3GS, és a Nokia hardvere sok mindenben jobb. Nagyobb a kijelzőjének a felbontása (800x480 pixel vs. 480x320) erősebb a kamerája (5 megapixeles fotó és 848x480 pixeles videó vs. 3,2 megapixel és 640x480-as videó), kártyával bővíthető a memóriája, kivehető az akkuja, szabványos az adatkábele és a töltője, sztereó a hangszórója, alapból jár hozzá kábel, amivel a tévére köthető.

Az első iPhone-nak, sőt még az iPhone 3G-nek is rengeteg hibája volt, amiket az Apple időközben javított. A Nokia az N900-zal és a Maemóval nagy lehetőség előtt áll, de ha nem akar orral a földbe állni, akkor gyorsan ki kell javítania a hibákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?