Már tesztelik a negyedik generációs iPhone-t

2009.11.30. 12:10

Már az éles hálózaton tesztelik a várhatóan jövő nyáron megjelenő új iPhone-modellt, legalábbis erre utal, hogy több hálózati forgalmat figyelő szoftver is új, magát iPhone 3.1 néven azonosító készülékeket fedezett fel San Francisco körzetében.

Az Apple-nek szokása az iPhone-verziószámokat csak akkor megemelni, amikor az új telefon kereskedelmi forgalomba kerül, a jelenlegi legfrissebb modell, a 3GS először 2.1-es számozással került tesztüzembe. Ezt a mostani esethez hasonlóan vették észre idén januárban. Az Apple hagyományosan nyáron dobja piacra a telefon új verzióját, ehhez mérten reális lenne, ha most kezdték volna azt tesztelni a kereskedelmi hálózaton.

A pletykák szerint ezzel a verzióval fog az Apple szakítani az eddigi, egy szolgáltatóhoz kötött modellel (Európában több országban elérték ezt már, de Amerikában továbbra is az AT& T-é a kizárólagosság), és egyelőre annyi szivárgott ki a fő újdonságokról, hogy a beépített térképalkalmazást szeretnék erősen feljavítani.

Az iPhone jelenleg a Google Mapset használja a gps-es tájékozódáshoz, de a szolgáltatásai jóval gyengébbek, mint az Android, vagy a Motorola Droid navigációja. Pár hónapja az Apple felvásárolt egy online térképes alkalmazásokat fejlesztő céget, és visszadobta a Google ajánlatát, hogy a Latitude szolgáltatást építsék be a telefonba.

Szintén a szoftveres támogatás megerősítésére utal, hogy az Apple csúcskategóriás játékfejlesztőkkel tárgyal, hogy azok ne az App Store-on keresztül, külső fejlesztőként készítsenek iPhone-játékokat, hanem a céggel szoros együttműködésben dolgozva, eredeti, kimondottan a telefonra specializált játékokat írjanak, amelyek akár a szériatartozékként, alapban telepítve is megjelenhetnek a következő generációs iPhone-on.