Több millió mobil némult el Indiában

2009.12.01. 15:40

Érvénytelen, illetve nem létező IMEI-azonosítószámok miatt milliós nagyságrendben tiltottak le mobiltelefonokat Indiában hatósági parancsra a múlt éjjel. A beavatkozásra azért van szükség, mert a helyi hírszerző források vizsgálata szerint terrorista csoportok pontosan ilyen készülékekről vezénylik támadásaikat az ország területén. A 15 számjegyű, minden eszköz esetében egyedi IMEI azonosító (International Mobile Equipment Identity) hiánya lehetetlenné teszi a hívó fél vagy a telefon helyzetének meghatározását, illetve a hívásinformációkhoz sem lehet egyértelműen hozzáférni – közölték a hatóságok.

Az azonosító hiánya egyáltalán nem újdonság a világ második legnépesebb országában. Az érvénytelen vagy semmiféle IMEI-számmal nem rendelkező mobilokat helyben gyártják, vagy Kínából importálják. A márkajelzés nélküli eszközök olcsók, így nem véletlen, hogy becslések alapján körülbelül 25 millió gagyimobil forog közkézen Indiában. Ez a teljes értékesített darabszám akár 30 százalékát is jelenti. Minden hónapban több millió új előfizető csatlakozik a szolgáltatókhoz, ezzel az állam a világ leggyorsabban növekvő mobilkészülékes piaca.

Rengeteg előfizető panaszkodik a hatóságok lépése miatt, mivel az ügyfelek vásárláskor nem kaptak arról tájékoztatatást, hogy a készülékeknek feltétlenül rendelkezniük kell (érvényes) IMEI-számmal.  • Hírek
  • Hírek