Árkartell miatt perel a Nokia

2009.12.02. 16:05 Módosítva: 2009.12.02. 16:09
Kijelzőgyártókat perelt be a Nokia, és azzal vádolja őket, hogy tíz éven át összejátszottak, és rögzítették az áraikat. A finn cég abban bízik, hogy visszakapja a túlfizetések összegét.

A Nokia szerint 1996 és 2006 között túl magas árat fizetett az lcd-kijelzőkért, mert a gyártók összejátszottak. A mobilcég ezért pert indított a Philips, Samsung, Sharp, Toshiba, Hitachi, LG, Seiko Epson és a Chungwa Picture Tubes ellen. A Nokia közleményben tudatta, hogy kártérítést követel, de a várt összeget nem árulta el.

Nem a finn mobilcég találta ki az árkartellt, az LG, a Sharp és a Chungwa Tubes az USA igazságügyi minisztériuma által indított perben elismerte, hogy rögzítették az áraikat. Emiatt 585 millió dolláros büntetést kellett befizetniük. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató is kártérítést követel a cégektől.

nokia

Elméletileg olcsóbbak lehetnek a mobilok, ha a gyártók alacsonyabb áron jutnak hozzá az alkatrészekhez, például az lcd-kijelzőkhöz. A Nokia akciójának azonban már nem lesz hatása a jelenlegi árakra. A lcd-kartell ugyanis 2006-ig működött.

A Nokia ügyvédhadserege igen elfoglalt mostanában, a cég nemrég az Apple-t is beperelte. Ebben az ügyben az állítják, hogy az iPhone sérti a szabadalmaikat, és az Apple nem fizet azok használatáért.