Az Apple viszontperli a Nokiát

2009.12.14. 15:35

Az Apple viszontkeresettel válaszolt a Nokia által októberben elindított szabadalombitorlási perre.

Az iPhone gyártója azt állítja, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó fejlesztéseit, hanem éppenséggel a Nokia teszi ezt tizenhárom Apple-szabadalommal. Az Apple szerint a finn cég az iPhone felhasználói felületének lemásolásával próbálja lefaragni a hátrányát az okostelefonok szegmensében.

Minták, színek, csipek

Az Apple szerint a Nokia azért veszített a részesedéséből az okostelefonok piacán, mert a régi típusú modelleket erőltette egy olyan időszakban, amikor az újszerű interfészek egyre népszerűbbé váltak. Szerinte a Nokia többek között a telefon és a számítógép összekötését, a telekonferenciát, az érintőképernyős menüket, a csipek energiafogyasztásának csökkentését, valamint a grafikus felhasználói felületen a minták és színek absztrakcióját leíró szabadalmakat sérti.

A Nokia októberben tíz, alapvető mobilkommunikációs technológiákat (gsm, 3G) leíró szabadalom megsértése miatt indított pert. A finn gyártó szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó megvenni a technológiák felhasználási jogát, és ingyen akar élősködni a Nokia fejlesztésein.

Adok-kapok

A szabadalombitorlási pereket gyakran csak arra használják a cégek, hogy nyomást gyakoroljanak a riválisaikra, ha zátonyra futottak a tárgyalások. Viszontkereset esetén általában peren kívül megegyeznek. A Nokia egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán annyit közöltek, hogy tanulmányozzák a periratot, és „kellő időben” reagálni fognak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek