Skandináviában 100 megabites a mobilnet

2009.12.15. 15:45 Módosítva: 2009.12.15. 15:48

A világon elsőként Norvégiában és Svédországban indították be a negyedik generációs mobilszolgáltatást. Finnországban jövőre indul a tesztüzem.

A TeliSonera skandináv mobilszolgáltató bejelentette, hogy a stockholmi és az oslói városközpontokban elkészült a negyedik generációs mobilhálózata, amely az úgynevezett LTE (Long Term Evolution) technológiára épül. Ezzel elvileg akár 100 megabit per másodperces letöltési sebesség is elérhető, de a TeliSonera a hirdetéseiben csupán 20–80 megabitet ígér.

Az előfizetőknek már csatlakozhatnak, de egyelőre egy usb-s Samsung-modemet használhatnak, ami csak a 4G-s hálózatra tud csatlakozni. Jövőre jelennek meg azok az eszközök, amelyek a 4G-t és a 3G-t is ismerik.

Az akciós időszakban (2010. július elsejéig) Svédországban a havi előfizetési díj 4 korona (105 forint) és a modem ingyen jár, július 1. után a 30 gigabájtnyi letöltést biztosító szolgáltatásért 599 koronát (körülbelül 15 800 forintot) kell fizetni havonta, és a modemért is külön kell fizetni. Norvégiában drágább lesz az akció után, ott közel húszezer forintnak megfelelő norvég korona lesz a havi díj.

A stockholmi hálózatot az Ericsson, az oslóit a Huawei adja. Az ígéretek szerint jövőre már összesen 25 svéd és 4 norvég városban, illetve turistaközpontban lesz elérhető a szolgáltatás. A TeliSonerának egyébként megvan a 4G-s licence Finnországra is, ahol 2010. elején indul a tesztüzem.

Az LTE nagy ugrás előtt áll jelenleg: 2010-ben világszerte tizenhét 4G-s hálózat indul el, többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Örményországban és az említett Finnországban.  • Hírek
  • Hírek