Nem csinált forradalmat a Nexus One

2010.01.06. 11:25 Módosítva: 2010-01-06 13:35:28

Igazán kiváló okostelefont készített a Google, ennek megállapításához elég megnézni a készülék leírását. Aztán érdemes megnézni a HTC HD2 leírását is, és hogy ki gyártotta le a Nexus One készüléket. Ha a Google logója van egy dobozra nyomtatva, attól mindenki felizgul?

Félre ne értsenek, a Google Nexus One nagyon fontos készülék, sőt, az amerikai újságírók tudósítása szerint ez most a legjobb okostelefon, amin Android operációs rendszer fut. Ők pedig igazán tudhatják, mert náluk vezették be korábbi csúcstartót, a Motorola Droidot is. Viszont a mobil jelentőségét sokan eltúlozzák, attól még nem történt forradalom, hogy a dobozra a Google logója került.

A vas

A Nexus One egyik nagy előnye a rivális okostelefonokhoz képest, hogy rettenetesen erős a hardvere. Ezt viszont pofátlanság lenne a Google-nek tulajdonítani. Az okostelefonok fejlesztésében nem a Google csinál forradalmat, hanem a HTC, ugyanis ez a tajvani cég gyártja a Nexus One-t, és emellett még a legtöbb kiváló androidos készüléket is.

nexusone

Ezek megjelenési sorrendben a T-Mobile G1, a HTC Magic, és a HTC Hero. A Google és a HTC szoros együttműködéséről a Wired.com írt egy kiváló cikket. Ebből kiderül, hogy a HTC három évvel az első androidos mobil megjelenése előtt mérnököket és kutatókat bízott meg azza, hogy létrehozzák a vadonatúj Androiddal jól működő hardvert.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a HTC hónapokkal ezelőtt piacra dobta a HD2 nevű mobilját, amely szinte pontosan megegyezik a Nexus One-nal. (Összehasonlító táblázat a GSMArena.com-on.) Mindkét mobilban ugyanolyan 1 GHz-es Snapdragon processzor van, ami tapasztalatom szerint még az Androidnál elavultabb Windows Mobile oprendszert is jól használhatóvá teszi. Ami szintén javarészt a HTC-nek köszönhető, hiszen a tajvani cég készített használható interfészt a HD2-nek.

Egy kezemen meg tudom számolni a két készülék közti hardveres különbségeket: a Nexus One kijelzőjének az átlója másfél centiméterrel rövidebb, viszont a Nexus One az LCD helyett a színesebb és szebb képet adó AMOLED technológiát használja. Vannak apróbb eltérések a RAM méretében, a kamera felbontásában, és a Nexus One wifije már támogatja a gyorsabb, 802.11n nevű szabványt.

Noha a Nexus One akkuja nagyobb kapacitású, mint a HD2-é, a Google mobiljának rövidebb a készenléti ideje. Ez részben amiatt van, hogy az Android szinte folyamatosan használja a mobilinternetet, ami hamar elfogyasztja a rendelkezésre álló energiát. A TechCruch azt írja, érdemes a mobillal a konnektor közelében maradni, mert intenzív használattal akár másfél óra alatt is lemeríthető.

A szoftver

A Google innovációja a szoftverek kódjában van, a Nexus One ugyanis az óriáscég által kifejlesztett Androidot futtatja, annak is a legújabb, 2.1-es verzióját. Sajnos a készüléket hetek óta tesztelő amerikai újságírók ezen a területen is olyan újítást emelnek ki, ami Magyarországon momentán fabatkát sem ér. A Nexus One-ba mélyen beépítették a Google Voice nevű telefonszolgáltatást, ami hazánkban nem elérhető. A Google Voice összeköthető a hagyományos telefonszámokkal, és sok extrával kiegészítették. A hangposta üzenetei például számítógépről is meghallgathatók, és a felvételek elmenthetők. A hívások országon belül ingyenesek, nemzetközi irányban is csak néhány centet kell fizetni.

Nagyon várom a készüléket, mert a tesztelők ódákat zengenek a Voice Keyboard nevű funkcióról is. Ez teljesen helyettesíteni tudja az ujjakkal való gépelést, minden szövegmezőben minden szöveget hangutasításokkal lehet bevinni. A TechCruch szerint csendes környezetben 90 százalékos a pontossága, autóban már csak 70 százalék, viszont senki nem ír arról, hogy a magyar akcentust hogyan kezeli. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a magyar nyelvű hangfelismerés vajon működik-e. Jelenleg egyetlen androidos mobilnak van gyári magyar kezelőfelülete, a Samsung Galaxy Spicának.

Az újítások többsége apró finomítás, például a három asztal helyett ötön lehet ikonokat és miniprogramokat elhelyezni, a háttérképek mozognak, látványosabbak a rendszer használata közben megjelenő képi hatások, az óra pedig autómatikusan megjelenik, amikor a dokkolóba kerül a készülék. A mobillal készített fotókat pedig automatikusan fel lehet tölteni a Picasa nevű online képtárhelyre.

A pénz

A Nexus One egyik lényeges újítása arról szól, hogy a Google a saját online boltjában árulja a készüléket. Ez az USA-ban forradalmi újításnak tekinthető, mert ott szinte kizárólag a szolgáltatók árulnak mobilokat, Magyarországon viszont minden tizedik sarkon van egy gsm-bolt, ahol szolgáltatófüggetlen készülékek kaphatók, és minden nagy gyártónak van legalább egy márkaboltja.

Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t
Erick Tseng, a Google vezető termékmenedzsere bemutatja a Nexus One-t

Európában tavasszal jelenik meg a Nexus One, a Vodafone kínálatában. Még nem tudni, hogy az esetleges Magyarországi megjelenéssel együtt a fizetős szoftverboltot is aktiválják-e. Bár már most is többféle androidos mobil kapható hazánkban, az Android Market fizetős része nem elérhető.

Most a Nexus One kikódolva 529 dollárba kerül, de a Google nem szállít Magyarországra. A telefon kizárólag a fejlett piacokon kapható, például az USA-ban, Hongkongban és Nagy-Britanniában. Az USA-ból megrendelt készülékre rájön még a vám és az áfa, hazánkban így máris nem olyan olcsó.

A T-Mobile USA két éves előfizetéssel 179 dollárért árulja, de ehhez 80 dolláros előfizetést kell kötni. Ez átszámítva nagyjából 33 ezer forint, havi 15 ezer forintos előfizetéssel. Magyarországon tehát jóval olcsóbb lehet, mint az iPhone 3GS legjobb verziója, amely két éves hűséggel 20 ezer forint, de a T-Mobile a hasonló ikon 600 előfizetése 2600 forinttal drágább, ami két év alatt összesen hatvanezer forintnyi különbséget jelent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!