Mobillal irányítható az autó és a helikopter

2010.01.08. 13:14 Módosítva: 2010-01-08 13:14:11

Tucatnyi új okostelefont és mobilos szolgáltatást mutattak be Las Vegasban, és nem a Google az egyetlen, aki Androidot futtat a mobilján. A legmenőbb telefonok elindítják az autót, és körbevisznek egy játékhelikoptert a szobán.

Miután kihevertük a Nexus One által okozott óriási meglepetést, érdemes megnézni, hogy a Google hol máshol hagyta ott a kézjegyét Las Vegasban, a világ legnagyobb elektronikai kiállításán. Az Android operációs rendszert ugyanis nem csak a Google használja, hanem még tucatnyi másik cég, és nem is csak mobiltelefonokon.

Az amerikai AT&T mobilszolgáltató például azt jelentette be, hogy öt új androidos mobilt vesz fel a kínálatába, ezek közt van egy Motorola, egy Dell, és néhány HTC.

A MIPS Technologies nevű cég egy Androidot futtató IPTV set top box prototípusát mutatta be, ami igazán távol áll a mobilok világától. A Dell és a HP nem okozott akkora meglepetést, ők egy androidos táblagép és egy laptopszerű eszköz koncepciójával álltak elő.

Jöjjenek a telefonok

A Motorola Backflip androidos mobiljában van a legtöbb új ötlet. Ebbe is ugyanazok az összetevők kerültek, mint a legtöbb mai okostelefonba: van benne, wifi, bluetooth, gps, 2 gigabájtos belső memória, 5 megapixeles kamera. A rajta futó Android csak 1.5-ös verzió, de később a legfrissebb 2.1-esre frissíthető. Ez fut a Nexus One-on is. Az igazi újítás az Androidon kívül van: a qwerty gombkészlet nem a kijelzővel szemben van, hanem a mobil hátán.

A Motorola azt mondja, hogy a gombok elég strapabírók, nem mennek tönkre attól, hogy ráállítják a mobilt. Amikor pedig teljesen szétnyitják a készüléket, pont kézre esnek a gombok, legalábbis a fotókból ez derül ki.

Emellett van egy tapipad is a mobilon, olyasmi, mint laptopokon, de ez sem szokványos helyre került: a Backflip hátoldalán van, és a mobil nyitott állapotában aktív. Érdekes lehet úgy kezelni egy mobilt, hogy a júzer nem látja a saját ujjait. Persze a 3,1 hüvelykes érintőkijelzőt is használhatják, akik a szokványosabb módszert kedvelik.

Androidot futtat a Lenovo új okostelefonja, a Kínában piacra dobott LePhone is. Kijelzője 3,7 hüvelykes, 480x800 pixel felbontású, és a processzora ugyanúgy 1 GHz-es Snapdragon, mint ami a Nexus One-t hajtja. Teljesen egyedi az interfésze, beleintegrálták a Twittert és a Facebookot, és a kizáróleg érintőkijelzővel ellátott mobilra külső billentyűzet csatolható.

Droidmentes élet

A BlackBerry okostelefonjaira egy Viper SmartStart nevű szoftver jelent meg, amivel a tulajdonos kinyithatja az autója ajtaját, elindíthatja a pánikszirénát, sőt még gyújtást is bekapcsolja. A programmal több autó kezelhető, és többszintű védelem gondoskodik arról, hogy egy lopott telefonnal a tolvajok ne tudják elvinni a kocsikat is. A szoftver ingyenes, de az autóba építendő eszközök 50-100 ezer forintba kerülnek, attól függően, hogy van-e már az autóban hagyományos Viper távirányító, vagy nincs.

Az iPhone segítségével egy játék helikoptert lehet irányítani. A beépített Linuxszal vezérelt négyrotoros gép wifin fogadja a jeleket, és a kamerájával felvett fotókat el tudja küldeni a távirányítóra. Gyártója, a Parrot, a CES-en közzétette a gép forráskódját, így bárki írhat vezérlő szoftvert. Az idén megjelenő játék árát még nem közölte a gyártó.

Érdekes kiegészítő a WiPower drótnélküli töltője, ami pont úgy néz ki, mint egy egéralátét. Az integrált adapterrel felszerelt mobilokat, zenelejátszókat és kamerákat csak rá kell rakni a lapra, hogy feltöltődjenek. Az indukciós töltő alkalmazkodik a ráhelyezett eszközökhöz, és mindegyiknek annyi energiát küld, amennyire szükségük van - a kameráknak többet, az mp3-lejátszóknak kevesebbet.

Az USA-ban a digitális tévécsatornák sikeres bevezetése után már a mobillal fogható tévécsatornák bevezetésére készülnek, és a CES-en megjelentek az ehhez szükséges kiegészítől. Egy Tivit nevű átjátszó azokra a mobilokra és laptopokra is eljuttatja a tévécsatornákat, amelyekben nincs tévétuner. Az eszköz a saját antennájával fogja a jelet, és wifin továbbítja a műsorokat. Blackberry, iPhone és Windowst futtató pc-k köthetők össze a 90-120 dolláros Tivittel.

Lefelé bővít a HTC, felfelé a Palm

A tajvani cég - a Nexus One és számos más androidos mobil gyártója - bemutatta a HTC Smart nevű készülékét, amelynek a kezelőfelülete olyan, mint ami a cég okostelefonjain van. Ebben az olcsó készülékben azonban nem Android van, hanem a középkategóriás mobilokon elterjedt BREW platform. A processzora 300MHz-es, érintőkijelzője 2,8 hüvelykes, és microSD memóriakártyával bővíthető.

Két újítást jelentett be a Palm - a Pre új változatában a Pre Plusban megduplázták a memóriát 16 gigabájtra, és alapból mellékelik hozzá az indukciós töltőhöz tartozó adaptert, amit eddig kiegészítőként lehetett megvenni. A Pixi Plus-t pedig wifivel egészítették ki.