Mobilokra támad az Intel

2010.01.11. 12:08 Módosítva: 2010-01-11 12:08:34
Most nem az Intel uralja a mobilprocesszorok piacát, de a csipgyártó óriáscég megtette az első fontos lépést. 2010 második felében piacra kerül az Atom processzorral és pc-s operációs rendszerrel felszerelt LG GW990.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója is beszélt a cég mobilpiaci terveiről, és megmutatta a CES közönségének az LG GW990 mobilt, amiben kis fogyasztású Atom processzor van, az 5 hüvelykes kijelző felbontása 1024x480 pixel, az operációs rendszere pedig Moblin Linux 2.1, amit bárki kipróbálhat a netbookján.

A látványos, de igen felszínes bemutató után a Cnet testközelből is megnézte a mobilt (videó is van a Cneten). Az informatikai portál tudósítója szerint meglepően kiforrott a rendszer ahhoz képest, hogy csak 2010 második felében dobják piacra. A GW990-en a Moblin Linuxot kiegészítették az LG látványos S-Class interfészével. A mobil nagyfelbontású (720p) videókat is lejátszik, és ráköthető a tévére.

gw990.PNG

Nyáron már tudni lehetett, hogy megjelenik az Intel új mobilos processzora, ami más, mint a netbookokban lévő Atom processzorok. A mobilos csip a Moorestown-családba tartozik, és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a szokványos Atomok. A nagyfelbontású videókat lejátszásakor körülbelül negyedannyi energiát fogyaszt a Moorestown. A processzor képes arra, hogy ideiglenesen kikapcsolja a nem használt részeit, pont úgy, mint amikor a lakásunkban csak a szükséges lámpákat kapcsoljuk fel, és nem az összeset.

A jövővel kapcsolatban annyit érdemes még megjegyezni, hogy az Intel nemcsak az LG-vel dolgozik együtt a Moorestown bevezetésén, hanem a Nokiával is. A finn gyártónak is van egy zsebszámítógépe, az N900, amin Maemo Linux fut. A kiegészítő szoftvereket készítő programozók munkája egyszerűbb lehet az Intel processzorával, mert a meglévő linuxos programok is Intel architektúrára készültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!