Panaszkodnak a Google mobiljára

2010.01.12. 12:10
A Google első saját mobiltelefonja kisebb vihart kavart a mobilok piacán, és már megjelentek az első negatív vélemények is. Felhasználók panaszkodnak a hibaelhárításra, és nem mindenki tudja, hogy kihez kell fordulnia, ha gondja van.

A Google által szupertelefonnak nevezett Nexus One bemutatóján hatalmas volt a felhajtás, mindenki azt hangoztatta, hogy ez nem csak egy új okostelefon, és nem is csupán egy új androidos mobil. Ez az első Google-mobil, sőt ezen futott először az Android 2.1-es verziója, és az USA-ban újdonságként hatott, hogy a gyártó a saját boltjában dobja piacra a mobilt.

A bemutató után feléledtek a Google-fanok, akik az Apple hűséges követőihez hasonlóan minden kritikát megtámadtak. Aztán megjelentek azok a felhasználók és fejlesztők is, akiknek a Nexus One megvásárlása nem okozott végtelen örömöt.

Sokak szerint a Nexus One nem kezeli hibátlanul 3G-s kapcsolatokat. Néhányan egyáltalán nem tudtak 3G-re csatlakozni, másoknál a 3G és az EDGE között ugrált a készülék. Ez viszont csak a kisebb gond, sokkal többen panaszkodtak a hibaelhárításra. A júzerek nem tudták, hogy kihez forduljanak tanácsért: a mobilkereskedővé vált Google, vagy pedig a szolgáltató oldja meg a problémákat?

A Google csak emailben fogad panaszokat, és két napon belül igér választ. Egy felhasználó szerint a T-Mobile USA – a Nexus One első hivatalos forgalmazója – ügyfélszolgálatosa azzal zavarta el, hogy nem kaptak semmilyen terméktámogatási dokumentációt a Google-től.

Pénz a szoftverben

Egy ideig a fejlesztők is panaszkodtak, mert a Nexus One bemutatójára nem készültek el az új Android 2.1-es platformhoz való eszközök. Ezt a hiányosságot a Google azóta pótolta, megjelent a 2.1-es fejlesztői csomag, az SDK.

Mindenesetre látszik, hogy a Google másképp gondolkozik a szoftverekről, mint az Apple. Mindegyik új iPhone bemutatóján az Apple legjobb szoftverfejlesztő partnerei mutathatják meg, hogy milyen újdonságokat találtak ki a legfrissebb készülékre. A Google ezzel szemben titkolózott, és magára akarta irányítani a figyelmet.

Szakértők szerint az alkalmazásokon múlik a mobilplatformok sikere, és az Android Market online szoftverkereskedés még húszezer elérhető szoftverrel is messze elmarad az Apple App Store több mint százezres kínálatától. Meglepő a különbség, hiszen az Apple-nél minden program szigorú engedélyezési procedúrán megy át, az Android Marketre szabadabban lehet programokat feltölteni.

Ennek a szabadságnak azonban más hátrányai is vannak: a Computerworld arról ír, hogy december végén egy banki adatokat lopó program jelent meg. A BayPort Credit Union ügyfeleit támadó szoftver azt hazudta, hogy megkönnyíti a bankba való bejelentkezést. A gyanú szerint a szoftver készítői ugyanúgy csak a belépési adatokat akarták lenyúlni, mint akik a Erste, az OTP és más bankok nevében küldenek hamis emaileket.

A Google törölte a BayPortot támadó programot, de vagy ötven hasonló program van az Android Marketen. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek még nem elemezték a szoftver kódját, ezért nem biztosak abban, hogy kártékony. A szakértők azonban úgy vélik, meg fognak jelenni a kártékony programok az Androidon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?