Fogyókúrára fogják az áramzabáló mobilhálózatokat

2010.01.13. 15:27
Okosabb kódolási technikákkal ezredére csökkenthető a kommunikációs hálózatok energiafogyasztása, állítják az amerikai Bell Labs kutatóközpont munkatársai.

Az Alcatel-Lucenthez tartozó Bell Labs kutatóközpont megalapította a Green Touch nevű konzorciumot, amelyhez hálózati és számítástechnikai eszközöket gyártó cégek csatlakozhatnak. Fő céljuk, hogy közösen dolgozzanak ki fogyasztáscsökkentő módszereket. Első körben 2015-ig 99,9 százalékkal csökkenteni akarják a globális telefonhálózatok energiahasználatát.

Most a telefonhálózatok, az internet és a mobilhálózatok összesen 300 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért felelősek, ami ötvenmillió autó kibocsátásával egyenértékű. A fejlődő országokban, például Indiában és Kínában robbanásszerűen fejlődik a távközlés, a lakosság egyre nagyobb részének van internetelérése és mobilja. A fejlett országokban is nő az internetes forgalom, és többek közt a 3D TV elterjedése miatt megnő az egy főre jutó áramigény.

A Bell Labs többek közt Claude Shannon egyik elmélete alapján próbál kifejleszteni kis fogyasztású hálózatokat. Most az optikai és a rádiós hálózatok is erős jel sugárzásával gondoskodnak arról, hogy célba érjenek a hívások és az üzenetek. Ezzel szemben Shannon elmélete arról szól, hogy megfelelő kódolással a zajosabb, kis áramfogyasztású  csatornákon is jól lehet kommunikálni.

A Green Touch konzorciumhoz az AT&T, a China Mobile és a Telefonica szolgáltatók, a Samsung, a Freescale, és egyetemek is csatlakoztak. Mindenki más-más feladatot vállalt: a Samsung például a kijelzők és a memóriák fogyasztását, a melbourne-i egyetem a készenléti állapotban való áramfogyasztást csökkentenék, az MIT kutatói pedig az adatok útvonalát szabályoznák. Fontos, hogy más cégek is csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen a Nokia Siemens Networks és az Ericcson, az iparág vezető gyártócégei is sok fejlesztésükkel csökkentik a hálózatok fogyasztását.

Sok mobilgyártó próbálja megváltoztatni a felhasználói szokásokat. A Nokia új mobiljai például szólnak, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból. Az Android operációs rendszer pedig részletesen közli, hogy a felhasználó milyen tevékenységgel merítette le az akkuját, így könnyebb megtalálni azt a beállítást, ami megnöveli a mobil üzemidejét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!