Elindult a Nokia N900 szoftverboltja

2010.01.14. 14:01

Hónapokkal a Nokia N900 megjelenése után elindult a hozzá tartozó online szoftverbolt is. Az Ovi Store kínálata egyelőre szerény, és a profi júzerek enélkül is találtak friss szoftvereket.

November óta fölöslegesen foglalta a helyet az N900 interfészén az Ovi Store ikonja, mert az nem az online szoftverboltra, hanem egy "hamarosan jön" üzenetre mutatott. A hét elején azonban érkezett egy szoftverfrissítés, és szerdán megjelent a link mögött az Ovi Store béta változata.

Nem számoltam össze, de legfeljebb néhány tucat program, kép, videó és egyéb tartalom lehet a bolt kínálatában. A bolt interfésze ugyanolyan, mint a Symbianon, és letölteni is ugyanúgy lehet: be kell jelentkezni a Ovi.com-os júzernévvel és jelszóval. Az Index.hu wifijére csatlakozó mobillal pillanatok alatt tudtam egyik menüpontról a másikra lépni, és programokat letölteni.

Két hónapig volt nálam az N900, és nem nehéz összegezni a tapasztalatokat. Különféle androidos mobilok is voltak nálam összesen két hónapot, és több mint egy éve van iPhone 3G-m. A Nokia N900 az egyetlen, amelynek a működése a számítógépre emlékeztet. A megállapítás nem feltétlenül pozitív, mert sokan kevesebb szolgáltatást és kevesebb nyűgöt várnak egy olyan eszköztől, ami alapvetően telefonálásra való.

Az N900 egyik legfőbb előnye, hogy Linux fut rajta. És mint minden rendes Linuxra, erre is fel lehet telepíteni korai fázisban lévő programokat, amivel a fejlesztő is még csak kísérletezik. Például van torrentkliens, a böngészője pedig bármilyen fájlt letölt, nemcsak azokat, amiket a gyártó engedélyezett. Otthagyhattam a készüléket éjszakára, hogy mentse le nekem - wifin, otthoni hálózaton - az OpenSuse Moblin Linux telepítőjét. Reggelre ott is volt az N900-on az 1,4 gigabájtos fájl.

Már az Ovi Store megjelenése előtt rengeteg programot letöltöttem a mobilra, a Maemo Linux telepítőforrásaiban olyan programok voltak az N900-ra, mint az OpenArena nevű Quake-klón, támogatás az MSN-csevegőhálózathoz, illesztőprogram bluetooth egérhez és billentyűzethez. Nagy részük az átlagos júzert nem érdekli, hogy aki egy kicsit is otthonosan mozog a Linuxon, sok érdekes programot talál magának.

Az Ovi Store megjelenése azt jelenti, hogy elkészült a Nokia szűrője, ami jól el lehet választani a Linux-rajongóknak szánt programokat a tömegpiacra szánt programoktól. Az utóbbi halmazba csak a végleges, jobb minőségű programok kerülhetnek be. Már csak azt kell elérni valahogy, hogy a bolt kínálatában ne több tucat, hanem több ezer program legyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!