Hangüzenet figyelmeztet a +36-ra

2010.01.16. 12:19

Szombattól nem működnek a hétjegyű mobilszámok, már minden telefonszám elé tárcsázni kell a 0620, 0630, 0670-es előhívót vagy a +3620, +3630, +3670-es számot. Hangüzenetben figyelmeztetik az új szabályra azokat, akik mégsem használnák mind a tizenegy számjegyet.

A szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom társaság hálózatában jelentősen csökkent azok száma, akik csak a hétjegyű telefonszám megadásával indították el hálózaton belül a telefonhívást vagy az SMS, MMS küldését. Viszont még mindig sokan vannak, akik így használják telefonjukat.

A szolgáltatók azt javasolják mindenkinek, hogy nézzék át a telefonban eltárolt telefonszámaikat csakúgy, mint például a SIM kártyával működő riasztókat: a belföldön és külföldön is egyaránt használható nemzetközi formátumot használják inkább, azaz a +3620, +3630 vagy a +3670-es előhívót.

A változtatásra azért volt szükség, mert egyre kevesebb a szolgáltatók által kiadható telefonszám. November végén a három hazai mobiltársaság ügyfeleinek száma meghaladta a 11,6 milliót és ez a szám várhatóan tovább növekszik. A mostani változással és egy kormányrendelet módosításával viszont csaknem hatmillióval bővülnek a kiadható telefonszámok. Ezután az előfizetői számok 0-ával és 1-gyel is kezdődhetnek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!