Sötét erővel támad a Motorola

2010.01.19. 09:37 Módosítva: 2010-01-19 09:37:43

Késéssel érkezett meg Magyarországra a Motorola Milestone, amit az USA-ban Droid néven került a boltokba. Az óceán túloldalán nagy felzúdulást keltett, mert a Google ezen a mobilon mutatta be az Android 2.0 újdonságait, és a Motorolának hosszú évek óta ez volt az első komoly készüléke.

Azóta viszont a Google is bemutatta a saját Nexus One okostelefonját, a még újabb Android 2.1 újdonságaival, nagyjából másfélszer erősebb hardverrel. De számít ez a Milestone szempontjából? Aligha.

A szürke és lekerekített Google Nexus One-ban nincs semmi különleges. Ezzel szemben a Motorola Milestone szép és extravagáns. A tervezők bevállalták a furcsa szögletességet, jól passzolna Darth Vader sisakjához. A fekete, fém és műanyag kasznit csak néhol bolondították meg aranyozott hatású részekkel.

Sajnos ennél tovább nem merészkedett a Motorola dizájnkommandója, a Milestone szoftveres interfésze egyáltalán nem emlékeztet az univerzum sötét erőire. A készenléti állapot kékes-zöldes háttere a Windows Vistára hajaz, a programindító menü pedig egy Photoshop-tanfolyam középhaladó kurzusának mintái közt is elférne.

Gomb vagy kijelző?

Felmérések szerint a mobilos interfészek nagy átalakuláson mennek át, a szokványos számgombok helyét átveszi az érintőkijelző és qwerty. A Motorola semmit nem bízott a véletlenre, nem választott a két lehetőség közül, mindkettőt beépítette a mobiljába. A Milestone még így is csak másfél milliméterrel vastagabb (13,7 mm), mint az iPhone (12,3 mm).

A Milestone nemcsak egy hardveres billentyűzettel nyújt többet az almalogós riválisánál. A 3,7 hüvelykes kijelzőjén 854x480 képpont fér el, ami rengeteg, az Index.hu mobilon való olvasásához ideális. Mivel a böngészőben távoli nézetben jelennek a weboldalak, a struktúrájuk és a tartalmuk jól áttekinthető. A kijelző fizikai mérete lehetne nagyobb, de elfoglalja a helyet négy érintőgomb, amelyek a menü megnyitásához, a programban/weboldalon való visszalépéshez, a főmenübe ugráshoz,  illetve a keresés indításához szükségesek.

A kijelző mögött vannak a gombok, és nem segíti rugós mechanizmus a készülék szétnyitását. Kis erőkifejtéssel kell a helyére tolni a kijelzőt. A Milestone jól kézben tartható, és a hüvelykujjakkal elérhető a kijelző, ha valamire rá kell bökni. Nekem kicsit zsúfolt volt a klaviatúra, egyetlen hét alatt nem tudtam hozzászokni, de két hét múlva valószínűleg már könnyedén kezelném. Persze jobb lett volna kihagyni, vagy legalább kisebbre tervezni a qwerty mellett lévő ötirányú gombot, hogy a betűknek több hely maradjon.

Okostelefonok körében teljesen átlagosnak mondható a Milestone hardvere: processzora 600MHz-es, amihez 256 megabájt ram jár, van rajta szabványos jack aljzat a fülhallgatónak, micro usb-vel tölthető, és öt megapixeles a kamerája. A Motorola azonban egy sokak által elfeledett területen adott extrát a készülékhez: kiváló a hangminősége. Eleinte olyan volt, mint ha nem is telefonon beszélnék az ismerőseimmel, de a jóhoz hamar hozzászoktam.

A Google-élmény

Lényeges, hogy a Milestone az úgynevezett Google Experience készülékek körébe tartozik, azaz nincs rajta egyedi interfész. Minden program a Google tervei szerint készült. Ez praktikus a frissítések szempontjából, hiszen ha a Google előáll egy hibajavítással, akkor az rögtön átvehető. Valószínűleg ennek is szerepe van abban, hogy a Milestone hamarosan megkapja a 2.0.1-es frissítést, majd a 2.1-est, tehát szoftveresen felzárkózik a Nexus One-hoz.

Már a 2.0-ban is megjelent néhány újítás a korábbi Androidokhoz képest. Több szolgáltatóval lehet névjegyeket, naptárat és teendőket szinkronizálni, és a rendszer Exchange-szerverekkel is együttműködik. A névjegyekre bökve például nemcsak sms-t és emailt lehet küldeni, hanem Facebook-üzenetet is, amennyiben az ismerősünk regisztrált a közösségi portálon. Jobb lett a rendszer grafikus gyorsítása, és persze vannak új szemkápráztató animációk is, hogy legyen mivel villogni a haverok előtt.


Hat androidos mobil kipróbálása után már teljesen természetesnek tűnnek azok a funkciók, amelyek miatt a Google ingyenes, Linuxra épülő operációs rendszere egyike a legjobb platformoknak. Nagyon jól lehet vele szinkronizálni az interneten tárolt információkat, legyen szó akár vállalati, vagy személyes adatokról. A brózerben eddig is szépen jelentek meg a weboldalak, most a html5-támogatás beépítésével a böngészési élmény még közelebb került ahhoz, amit a számítógépeken megszoktunk.

Navigáció is van a mobilon, és nemcsak a gyári Google Maps, ami folyamatosan a netről tölti le a térképadatokat, hanem ráraktak egy iGo-klónt is. Kipróbálni sajnos nem tudtam, mert a tesztkészüléken nem volt rajta a magyarországi térképadat.

Most a Motorola Milestone körülbelül 110-120 ezer forintért vehető meg a legolcsóbban, a szolgáltatóknál még nem kapható. A vásárlásnál viszont azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen okostelefon mobilinternet nélkül agyhalott, és a sok adatszinkronizálás miatt érdemes hozzá több gigabájtos csomagot venni.