Sötét erővel támad a Motorola

2010.01.19. 09:37 Módosítva: 2010-01-19 09:37:43

Késéssel érkezett meg Magyarországra a Motorola Milestone, amit az USA-ban Droid néven került a boltokba. Az óceán túloldalán nagy felzúdulást keltett, mert a Google ezen a mobilon mutatta be az Android 2.0 újdonságait, és a Motorolának hosszú évek óta ez volt az első komoly készüléke.

Azóta viszont a Google is bemutatta a saját Nexus One okostelefonját, a még újabb Android 2.1 újdonságaival, nagyjából másfélszer erősebb hardverrel. De számít ez a Milestone szempontjából? Aligha.

A szürke és lekerekített Google Nexus One-ban nincs semmi különleges. Ezzel szemben a Motorola Milestone szép és extravagáns. A tervezők bevállalták a furcsa szögletességet, jól passzolna Darth Vader sisakjához. A fekete, fém és műanyag kasznit csak néhol bolondították meg aranyozott hatású részekkel.

Sajnos ennél tovább nem merészkedett a Motorola dizájnkommandója, a Milestone szoftveres interfésze egyáltalán nem emlékeztet az univerzum sötét erőire. A készenléti állapot kékes-zöldes háttere a Windows Vistára hajaz, a programindító menü pedig egy Photoshop-tanfolyam középhaladó kurzusának mintái közt is elférne.

Gomb vagy kijelző?

Felmérések szerint a mobilos interfészek nagy átalakuláson mennek át, a szokványos számgombok helyét átveszi az érintőkijelző és qwerty. A Motorola semmit nem bízott a véletlenre, nem választott a két lehetőség közül, mindkettőt beépítette a mobiljába. A Milestone még így is csak másfél milliméterrel vastagabb (13,7 mm), mint az iPhone (12,3 mm).

A Milestone nemcsak egy hardveres billentyűzettel nyújt többet az almalogós riválisánál. A 3,7 hüvelykes kijelzőjén 854x480 képpont fér el, ami rengeteg, az Index.hu mobilon való olvasásához ideális. Mivel a böngészőben távoli nézetben jelennek a weboldalak, a struktúrájuk és a tartalmuk jól áttekinthető. A kijelző fizikai mérete lehetne nagyobb, de elfoglalja a helyet négy érintőgomb, amelyek a menü megnyitásához, a programban/weboldalon való visszalépéshez, a főmenübe ugráshoz,  illetve a keresés indításához szükségesek.

A kijelző mögött vannak a gombok, és nem segíti rugós mechanizmus a készülék szétnyitását. Kis erőkifejtéssel kell a helyére tolni a kijelzőt. A Milestone jól kézben tartható, és a hüvelykujjakkal elérhető a kijelző, ha valamire rá kell bökni. Nekem kicsit zsúfolt volt a klaviatúra, egyetlen hét alatt nem tudtam hozzászokni, de két hét múlva valószínűleg már könnyedén kezelném. Persze jobb lett volna kihagyni, vagy legalább kisebbre tervezni a qwerty mellett lévő ötirányú gombot, hogy a betűknek több hely maradjon.

Okostelefonok körében teljesen átlagosnak mondható a Milestone hardvere: processzora 600MHz-es, amihez 256 megabájt ram jár, van rajta szabványos jack aljzat a fülhallgatónak, micro usb-vel tölthető, és öt megapixeles a kamerája. A Motorola azonban egy sokak által elfeledett területen adott extrát a készülékhez: kiváló a hangminősége. Eleinte olyan volt, mint ha nem is telefonon beszélnék az ismerőseimmel, de a jóhoz hamar hozzászoktam.

A Google-élmény

Lényeges, hogy a Milestone az úgynevezett Google Experience készülékek körébe tartozik, azaz nincs rajta egyedi interfész. Minden program a Google tervei szerint készült. Ez praktikus a frissítések szempontjából, hiszen ha a Google előáll egy hibajavítással, akkor az rögtön átvehető. Valószínűleg ennek is szerepe van abban, hogy a Milestone hamarosan megkapja a 2.0.1-es frissítést, majd a 2.1-est, tehát szoftveresen felzárkózik a Nexus One-hoz.

Már a 2.0-ban is megjelent néhány újítás a korábbi Androidokhoz képest. Több szolgáltatóval lehet névjegyeket, naptárat és teendőket szinkronizálni, és a rendszer Exchange-szerverekkel is együttműködik. A névjegyekre bökve például nemcsak sms-t és emailt lehet küldeni, hanem Facebook-üzenetet is, amennyiben az ismerősünk regisztrált a közösségi portálon. Jobb lett a rendszer grafikus gyorsítása, és persze vannak új szemkápráztató animációk is, hogy legyen mivel villogni a haverok előtt.


Hat androidos mobil kipróbálása után már teljesen természetesnek tűnnek azok a funkciók, amelyek miatt a Google ingyenes, Linuxra épülő operációs rendszere egyike a legjobb platformoknak. Nagyon jól lehet vele szinkronizálni az interneten tárolt információkat, legyen szó akár vállalati, vagy személyes adatokról. A brózerben eddig is szépen jelentek meg a weboldalak, most a html5-támogatás beépítésével a böngészési élmény még közelebb került ahhoz, amit a számítógépeken megszoktunk.

Navigáció is van a mobilon, és nemcsak a gyári Google Maps, ami folyamatosan a netről tölti le a térképadatokat, hanem ráraktak egy iGo-klónt is. Kipróbálni sajnos nem tudtam, mert a tesztkészüléken nem volt rajta a magyarországi térképadat.

Most a Motorola Milestone körülbelül 110-120 ezer forintért vehető meg a legolcsóbban, a szolgáltatóknál még nem kapható. A vásárlásnál viszont azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen okostelefon mobilinternet nélkül agyhalott, és a sok adatszinkronizálás miatt érdemes hozzá több gigabájtos csomagot venni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?