Kétféle Windows Mobile 7 jöhet

2010.01.20. 09:29 Módosítva: 2010-01-20 09:30:37
Nem sokkal az első pletykák megjelenése után újabb részletek jelentek meg a Microsoft készülő mobilos platformjáról. Sajnos a szoftvercég még nem beszél a Windows Mobile 7-ről, ezért minden új hírről kiderülhet, hogy egy szó sem igaz belőle. De a pletykagépezet beindult, és nem lehet leállítani.

Egyelőre csak annyi biztosat tudunk a Windows Mobile 7 operációs rendszerről, hogy már készül, van belőle egy korai fejlesztői változat, és a Microsoft februárban a világ legnagyobb mobilkiállításán több embernek is megmutatja az új platformot. A Windows Mobile platformmal foglalkozó WMExperts portál azonban összeszedte az eddig nyilvánosságra került részleteket, amelyek nagy része álmodozás, névtelen forrásokból származó feltételezés.

winmob250

Az egyik legérdekesebb pletyka arról szól, hogy kétféle Windows Mobile 7 lesz: egy üzleti Business Edition és egy tömegpiacra szánt Media Edition. A dolgozóknak szánt verzióban fejlett szinkronizálási képességek lesznek, és több felhasználó jelentkezhet be egy készülékre. Ezt a verziót úgy alakítják ki, hogy a mobilgyártók könnyen átalakíthassák a saját igényeik szerint, például egyedi kezelőfelületet rakhassanak rá.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz a Media Edition erőssége - HD videók lejátszása, tévézés, közösségi hálózatok egyszerűbb elérése, zenelejátszás, és kapcsolat az Xbox Live-val. A hírek szerint az Orion kódnéven ismert újfajta navigációs rendszer is belekerül, ami javítja a GPS teljesítményét. A pletykák szerint a Windows Mobile 7 programjainak legalább 800x480 pixeles interfészt kell készíteni, tehát a jelenlegi legnagyobb felbontás lesz a minimum.

Más mobilgyártók is elkülönítik egymástól a vállalati és a multimédiás mobiljaikat, a Nokia például az E sorozatot szánja a dolgozóknak, az N sorozatot pedig a szórakozni vágyóknak. Ennek a megoldásnak a hibái is ismertek, hiszen kevesen engedhetnek meg maguknak két mobiltelefont és két előfizetést, viszont aki reggel 9-től délután 5-ig vállalati környezetben használja a mobilját, az a maradék 16 órában ugyanúgy fejlett multimédiás képességekre vágyik, mint a többi mobilozó. Éppen ezért kíváncsian várom, hogy igaz-e a hír, és hogy a Microsoft miként oldja meg ezt a problémát.

Windows Mobile 7-et futtató jövőbeni eszközökről is megjelentek információk. Az egyik az LG Apollo, a másik a HTC Obsession. Az LG mobiljában 3,8 hüvelykes, 1280x720 pixel felbontású AMOLED-kijelző, tíz megapixeles fényképező lesz, és a rendszer gördülékeny működését 1,3 GHz-es processzor és 1 gigabájt ram segíti.

Valamivel szerényebb lesz a HTC mobilja, amit 3,7 hüvelykes kijelzővel, öt megapixeles kamerával, 1 GHz-es processzorral és 512 MB rammal látnak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!