Korbácsolás kamerás mobilért

2010.01.25. 08:52 Módosítva: 2010-01-25 08:52:35

Kilencven korbácsütésre és két hónapi börtönbüntetésre ítéltek Szaúd-Arábiában egy fiatal lányt, aki tanárára támadt, miután az rajtakapta, hogy kamerás mobil van nála.

Az ügyben eljáró bíró hétvégi sajtónyilatkozatában azt állította, hogy a lány tudomásul vette a büntetést, és nem kíván fellebbezni. Bár az al-Vatan című, nagy példányszámú napilap az iskola igazgatójára hivatkozva azt írta, hogy az elítélt húsz év körüli, az Amnesty International emberjogi szervezet úgy tudja, hogy a lány még csak tizenhárom éves. A sajtóbeszámolóból nem derül ki, pontosan mi is történt, sem az, hogy a tanár milyen sérüléseket szenvedett az incidensben, ha egyáltalán. A sivatagi királyságban tilos kamerás mobilkészülékkel megjelenni az iskolákban.

Az Amnesty International felszólította Abdallah bin Abdel-Aziz királyt, hogy késedelem nélkül lépjen közbe, és semmisítse meg az ítéletet. A szervezet általában is sürgette – kegyetlennek és embertelennek minősítve – a korbácsolásnak mint büntetési formának a beszüntetését, különösen gyerekek esetében. Ha az uralkodó nem cselekszik, az ítéletet két napon belül végrehajtják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!