100 megabittel kísérletezik a Pannon

MTI/Index
2010.02.10. 12:30
Tavaly 73,4 milliárd forintot keresett a Pannon 177 milliárdos bevételen, és 12,9 milliárd forintot költött beruházásra. A cég 2010-ben húsz százalékkal többet költ fejlesztésekre, miközben tovább csökkenti a költségeit.

Tavalyi teljesítményéről tartott sajtótájékoztatót a Pannon szerdán, az Astoriánál lévő kiemelt szaküzletében. Anders Jensen vezérigazgató szerint 2009 kemény év volt, és emiatt 11,3 milliárd forinttal csökkent a bevételük, 177 milliárdra. Az eredményük 73,4 milliárd forint volt, ami csupán 3,6 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb növekedést természetesen a mobilinternettel érték el, a szélessávú szolgáltatásból származó bevételük 87 százalékkal nőtt.

Anders Jensen elmondta, hogy 2010-ben is a mobil szélessáv piacán akarnak remekelni, céljuk a piacvezető pozíció megszerzése. Jensen elismerte, hogy ez a célkitűzés igen ambiciózus. Ehhez kapcsolódik, hogy a Pannon már áprilisban elkezdi tesztelni az 3G utódjának számító LTE technológiát. Ez a negyedik generációs mobilszolgáltatás, amellyel akár 100 megabites letöltési és 50 megabites feltöltési sebesség is elérhető. A tervek szerint 2012-ben indul a szolgáltatás.

A Pannon egy feltörekvő kínai eszközgyártó céggel, a ZTE Corporationnel együtt teszteli majd az új technológiát. Arra a kérdésre, hogy miért nem a hagyományos európai beszállítókkal dolgoznak együtt, Anders Jensen elmondta, hogy a kínai cég árban nagyon versenyképes, és a választással nyomást tudnak gyakorolni a többi gyártóra.

Elhangzott, hogy a mobilinternet fejlődése alatt nem csak a laptopozó és mobilon böngésző emberekre kell gondolni, ugyanilyen fontos terület a gépek közti kommunikáció. A Pannon főleg a mérőórák automatikus leolvasásában lát nagy piacot, de a SIM-kártyák számos más területen, például autók beépített segélykérő rendszerében is megjelenhetnek.

Rövid távon nem számít sok jóra a Pannon, ugyanakkor bíznak abban, hogy az év második felére már talpra áll a gazdaság. A szolgáltató 2010-ben húsz százalékkal több pénzt költ befektetésre, de a cég óvatosságát jelzi, hogy ezzel egy időben 3 milliárd forinttal csökkenteni akarja a kiadásait. Anders Jensen nem zárta ki a létszámcsökkentést, és a szerződéseiket is átnézik, hogy hol tudnak spórolni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön