Dél-Korea elfoglalja a mobilipart?

2010.02.26. 17:57
Évente 1,2 milliárd mobilt adnak el, de az iPhone meg az Android közti verseny csak bolhaköhögés, az óriások csatazajában észre sem lehet venni. Dél-Korea már megszerezte a piac harmadát.

Nagy átrendeződés várható a mobiliparban a készülékek piacán. A Gartner piackutató cég adatai szerint az elmúlt 6 évben csak két dél-koreai tigris, a Samsung és az LG nőtt megállás nélkül. Mindkét cég szinte megháromszorozta az eladásait, így nagy lendülettel közelítenek a piacvezető Nokiához, amely ez idő alatt csupán duplázni tudott.

Az elmúlt 6 év legnagyobb vesztese a Motorola és a Sony Ericsson. Ha megnézzük, hogy évente mennyi mobilt adtak el, akkor láthatjuk, hogy a Motorola a 2006-os csúcsteljesítményének csak a harmadát hozta 2009-ben. A Sony Ericsson egy évvel később, 2007-ben érte el a rekordját, de piacának majdnem a felét elbukta 2009-re. Persze a legnagyobb lúzer a Benq/Siemens volt, a cég 2006-ban kiszállt a mobiliparból.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Ész is kell a hódításhoz

A Gartner csak két éve figyeli külön az okostelefonok piacát, ahol nem a gyártók eladásit követi nyomon, hanem az operációs rendszerek részesedését. Szerencsére így is kiderül, hogy az Apple és a Research In Motion (RIM) piaci részesedése a teljes piacon is kimutatható. Tavaly az Apple iPhone szerezte meg az eladások 2,05 százalékát, míg a RIM által gyártott Blackberry mobilok 2,85 százalékos részesedést szereztek.

Az okostelefonok piacán három operációs rendszer verseng az élen: a Symbian, az iPhone OS és a Blackberry. Mindháromról elmondható, hogy a gyártó irányítja a felhasználói élmény fejlesztését: az operációs rendszer, a készülékek és a kulcsfontosságú szolgáltatások kialakítását. Ez utóbbi a Nokiánál az adatszinkronizációt, térképeket, képmegosztást, zenét és szoftvereket kínáló Ovi.com, az Apple iPhone esetében az App Store és az iTunes Store, a Blackberry pedig a vállalati levelezőjét adja a mobiljaihoz.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Kattintson a képre a nagyításhoz!

Persze nemcsak szigorú kontrollal lehet sikeres egy mobilcég. A Google-féle Androidot bárki szabadon felhasználhatja, és a rendszer úgy szerzett 3,9 százalékos részesedést, hogy 2009-ben alig néhány mobilon volt kapható. A februárban megtartott barcelonai mobilkiállításon rengeteg androidos mobil debütált, és a többségük áprilisban vagy később kerül a boltokba.

Az Android terjedését csupán az nehezíti, hogy a szolgáltatók és a gyártók is tartanak a Google hatalmától. A webes behemótnak meg kell nyugtatnia a versenytársait, mert ha rossz lépéseket tesz, akkor a szolgáltatók és a gyártók ellenségnek fogják tekinteni, és kizárják a soraikból.

smart piac.PNG

Az okostelefonok piacának is van egy nagy vesztese, a Palm. A cég kis híján eltűnt, és mindent a Palm Pre mobilon bemutatott webOS operációs rendszerre tett fel. Bármilyen ígéretesnek is tűnt webbel összekapcsolt interfész, a cég csak 0,7 százalékos részesedést tudott kiharcolni magának. Éppen csak megelőzi az egyéb kategóriát. Szakértők szerint nagyon kérdéses, hogy a Palm meddig tudja folytatni.

Beásták magukat

Nagyon nehéz megítélni, hogy a Nokia milyen év előtt áll. A Gartner szerint az erős középkategóriás portfoliója miatt megtartja a részesedését, de a csúcskategóriában továbbra is sokat veszít. A Barcelonában bemutatott Symbian^3 rendszer - ami már teljesen nyílt forráskódú - valószínűleg csak nyáron jelenik meg a piacon, és a csúcstelefonokra szánt új MeeGo Linux platformról még semmi sem derült ki. Csak annyit tudunk, hogy a Moblin és a Maemo rendszerek egyesítésével hozzák létre, és az Intel is támogatja.

Az LG is támogatja a MeeGo rendszert, egy fejlesztés alatt lévő táblagépen ennek az elődjét, a Moblin operációs rendszert futtatja. A Samsung ezzel szemben a saját Linux-alapú rendszerével, a Badával akarja meghódítani az okostelefonok szegmensét. A Motorola mindent az Androidra tett fel, és a cég már nem akar alsó kategóriás mobilokkal foglalkozni, csak a magasabb profitot hozó okostelefonokkal. Kérdéses, hogy miként tud versenyezni az Android fejlesztésénél is bábáskodó HTC-vel, a tajvani cég ugyanis elég jó és széles kínálattal rukkolt elő a mobilkiállításon.