48 megabitet tesztel a T-Mobile

2010.03.04. 16:17
Január közepe óta boltban kapható eszközökkel is teszteli a T-Mobile a negyedik generációs mobilhálózatokat. Már elérték a 48 megabites sebességet.

Egyértelműen a nagy sávszélességnek köszönhető a mobilinternet elterjedése, de néhány éven belül a mostaninál sokkal gyorsabb hálózatokra lesz szükség, mondja a T-Mobile, aki szerint a jövőbeni multimédiás igényeket a LTE (Long Term Evolution) technológiával lehet majd jól kiszolgálni. Már készülnek a bevezetésére.

Még nem tudni, hogy Magyarországon mikor indul be az LTE-szolgáltatás, ehhez ugyanis ki kell osztani plusz frekvenciákat, amelyeken nagyobb adatátviteli sebesség érhető el. A T-Mobile mindenesetre már 2009 októberében elkezdte kiépíteni a teszthálózatát a Szerémi úti központjában. Az Ericsson eszközeit használják, és idén január közepétől valós körülmények között kísérleteznek az LTE-vel.

Az Ericssontól elárulta, hogy a svéd TeliaSonera LTE-hálózatán is használt usb-modemekkel, és különböző prototípus eszközökkel csatlakoznak az LTE-bázisállomásra. A próbákhoz a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól kaptak egy 20 MHz széles sávot a 2,6 GHz-es frekvenciatartományban. Ez nem zavarja a már működő mobilszolgáltatásokat, ami a 900MHz-es, 1800MHz-es és 2,1GHz-es tartományban van.

A jelenlegi 3G-rendszerénél négyszer nagyobb sávszélességű rádiócsatornán már 48 megabites letöltési sebességet is mértek, de később 100 megabites maximális letöltési sebesség is elérhető lesz.  • Hírek
  • Személyi kölcsön