Eladó a Palm

2010.04.12. 16:17
A Palm számítása nem jött be a Pre okostelefonnal, ezért eladják a céget, valószínűleg a HTC-nek vagy a Lenovónak. Hivatalos megerősítés ugyanis egyik szereplőtől sincs még.

A Palm eladásának híre múlt héten kezdett terjedni, és ennek hatására egy hét alatt 32 százalékkal nőtt a cég részvényárfolyama. Aztán a cég CEO-ja, Jon Rubinstein azt nyilatkozta, hogy a Palmnak jó terve arra, hogy nyereséges legyen, és mindjárt alaptalan pletykának tűnt az eladásról szóló híresztelés.

Jon Rubinstein
Jon Rubinstein

Akkor most itt az alapos pletyka: a Bloomberg a vételben érintett három, magát megnevezni nem kívánó emberre hivatkozva azt írja, hogy a Palm a héten már konkrét ajánlatokat vár, és két befektetési tanácsadó céggel, a Goldman Sachs Grouppal és a Qatalyst Partnersszel dolgozik azon, hogy vevőt találjon. A források szerint a tajvani HTC és a kínai Lenovo ajánlatot fog tenni a Palmnak. A Bloomberg végighívott mindenkit a Palmtól a tanácsadó cégeken át a HTC-ig és a Lenovóig, de egyik cég szóvivője sem kívánta kommentálni az értesülést.

Az 1992-ben alapított Palm úttörő volt a PDA-piacon, de az okostelefonok piacán már nem volt olyan sikeres. 2009 elején mutatta be a CES-en Palm Pre készülékét, az első olyan okostelefont, amin a WebOS futott. A telefon júniusban jelent meg, olcsóbb változata, a Pixi pedig novemberben. A CES-es bemutató után két nap alatt 80 százalékkal, 5,96 dollárra ugrott a cég részvényárfolyama, és szeptemberig 17,46 dollárig kúszott. A következő hat hónapban viszont 79 százalékos volt a visszaesés, ahogy jöttek a hírek arról, hogy a Pre és a Pixi nem fogy jól. A cég értéke jelenleg 870 millió dolláron áll.