Készül az iPad-riválisok rendszere

2010.04.14. 14:04
Riválisait akarja megszorongatni az Intel azzal, hogy az Androidot a saját Atom processzoraihoz igazította. Még az is elképzelhető, hogy ez fut majd a Google táblagépében.

Az Intel elkészítette a mobiltelefonokon használt Android operációs rendszer Atom processzorra optimalizált változatát. Legfőbb célja az, hogy a készülő Atom-alapú telefonok is futtatni tudják az egyre népszerűbb Androidot. A mobilok piacán ugyanis a rivális gyártók sokkal erősebbek, az okostelefonok többsége valamilyen ARM processzort használ.

Kipróbáltuk az Androidot netbookon
Kipróbáltuk az Androidot netbookon

Bár a Google eredetileg úgy írta meg az Androidot, hogy RISC-processzorokon legyen futtatható (ilyeneket gyárt az ARM is), a nyílt forráskódú rendszert az Intel szabadon átírhatta, hogy az általa gyártott x86-os processzorokon is fusson. Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy mely gyártók adnak ki először androidos és atomos kütyüket, de a legfrissebb pletykák szerint a Google nagyon közel áll ahhoz, hogy bemutassa saját érintőkijelzős táblagépét, amely az Apple iPad riválisa lehet.

Egyébként nem az Intel volt az első cég, amely x86-os Androidot készített, hanem az Acer. A tajvani gyártó tavaly piacra dobott egy netbookot, amelyre a Windows XP mellé Androidot is telepített. Noha az Android nem olyan összetett rendszer, mint az XP, de böngészni jól lehet vele. Gyorsabban bútol, mint az XP, vagyis a felhasználó előtt hamarabb megjelenik a Facebook vagy a Twitter.

Index.hu Androidon, netbookon
Index.hu Androidon, netbookon

Nem hivatalos forrásból is beszerezhető az Android x86-os változata. Hekkerek a szabadidejükben dolgoznak azon, hogy a rendszer bármilyen netbookon futtatható legyen. Egy Asus S101 netbookon kipróbáltuk, gyorsan elindult, működött a wifi, kezelte a tapipadot, és az Index.hu szinte tökéletesen betöltődött.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy az Android x86 még csak a kínai hekkerek érdeklődését keltette fel. Alapból van hozzá kínai karakterkészlet, de magyar nincs. Aki hozzászokott a magyar qwertz kiosztáshoz, annak szenvedés a rendszer használata. Néhány ékezetes karakter előcsalogatható, pontosan úgy, mint az androidos mobilokon. Ehhez a virtuális billentyűzetet kell használni, például az A betűt hosszan lenyomva előugrik az Á betű is.

Nincs ékezetes betű
Nincs ékezetes betű

Visszatérve az Intelhez: nem az Android az egyetlen rendszer, amit a gyártó a netbookokra akar rakni. A csipgyártó a Nokiával közösen jelentette be februárban, hogy a mobilos Maemo és Moblin Linux egyesítésével létrehozzák a MeeGo nevű rendszert, amit Atom-processzoros telefonokon, táblagépeken és netbookon lehet majd futtatni. A MeeGo várhatóan májusra készül el.