Év végén jön csak a mobilos Flash-lejátszó

2010.04.19. 14:59
Nem elég, hogy az Apple iPad nem támogatja a Flash tartalmak lejátszását, az Adobe a többi készülékre sem tudja időben leszállítani az ehhez szükséges technológiát.

Eredetileg úgy volt, hogy 2009 második felében megjelenik a Flash 10.1 mobilos verziója. Ez a verzió azért nagyon fontos, mert a számítógépes böngészőre tervezett Flash tartalmak nagy részét meg tudja jeleníteni a mobilok kis méretű kijelzőjén.

Az Adobe korábban csak az Androidra és a Palm WebOS rendszerre akarta elkészíteni a lejátszót, és meg is jelent a fejlesztőknek szánt béta verzió. A szoftverfejlesztő azonban úgy döntött, hogy a RIM Blackberry, a Symbian és a Microsoft Windows Phone 7 rendszerekre is elkészíti a Flasht.

Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az Apple nem műszaki, hanem pusztán üzleti okból nem támogatja a Flasht. Mint az köztudott, az iPhone és az iPad nem tudja lejátszani ezeket a tartalmakat. Narayen állításának viszont ellentmond, hogy ők maguk is képtelen voltak leszállítani egy tökéletesen működő mobilos Flash-lejátszót.

A HTC új csúcskategóriás mobilja, a Desire ugyan lejátssza a Flasht, de azt tapasztaltuk, hogy sok tartalom hibásan jelenik meg, és néhány Flash-alapú webes videolejátszó egyáltalán nem működik a mobilon.