Bíróságon háborúznak a mobilgyártók

2010.05.13. 13:27
Több tucat pert indítottak egymás ellen a mobilgyártók a szabadalmak megsértése miatt. A legújabb fejlemény a HTC támadása az Apple ellen, de aktívan küzd a Microsoft és a Nokia is.

Semmi meglepő nincs abban, hogy a mobilcégek szabadalmi perekkel támadják egymást. Az okostelefonok piaca 2009-ben körülbelül 61 milliárd dollárt ért, és az iparági elemzők idén 30 százalékos növekedésre számítanak. Ebből a dagadó pénzes zsákból mindenki nagyot akar markolni. A helyzetet bonyolítja, hogy az okostelefonok egyre jobban hasonlítanak a számítógépekre, tehát a pc-gyártók is beszállhatnak a küzdelembe.

Körbejár a pofon

A legfrissebb hír a HTC által indított eljárás. A tajvani cég azt állítja, hogy az Apple megsértette öt szabadalmukat. Ez persze csak válasz az Apple korábban indított eljárására, amelyben az amerikai cég 20 szabadalom miatt akasztott pert a HTC nyakába. Még látványosabb a Nokia és az Apple csatája, a két cég már öt pert és ellenpert indított egymás ellen. A Microsoft is próbálja behajtani a szabadalmak licencdíját, legutóbb a HTC-ből sajtolt kinémi pénzt.

Arra sem kell sokat várni, hogy a pc-s világ nagyágyúi is belépjenek a ringbe, hiszen a HP a Palm felvásárlásával rengeteg mobilos szabadalomhoz jutott. A számítógépgyártó használni fogja a szabadalmait, ha üzleti érdeke ezt kívánja. Most egyébként az okostelefonok processzorait fejlesztő Qualcomm szedi be a legtöbb licencdíjat, negyedévenként majdnem 1 milliárd dollárt.

A Businessweek összeállítása szerint 41 cég kezében körülbelül nyolcezer olyan szabadalom van, amely érintheti a mobilgyártókat. És mindenki más-más területen erős: a Nokia a kommunikációs technológiákban, a Microsoft a szoftverekben, az Apple pedig az iPhone-szerű eszközök piacra kerülését tudja megnehezíteni az érintőkijelzővel kapcsolatos szabadalmaival.

Felszöknek az árak

Jelenleg a mobilgyártók kiadásainak kevesebb mint 10 százaléka megy el licencdíjakra, de a szabadalmi perek miatt ez az arány jelentősen nőhet. Amikor a pc újdonság volt, az eladási ár 15-20 százaléka fedezte a szabadalmi licencdíjak költségét. A gyártóknak most körülbelül 20 százalék hasznuk van a készülékeken, és ebből valószínűleg nem szeretnének túl sokat veszíteni, vagyis a szabadalmi háború költségeit a vevők fizetik ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek