Brutálisan felgyorsul az Android

2010.05.14. 15:53
Hamarosan megjelenik a Google Android 2.2, ami az előző verziónál 450 százalékkal gyorsabban végzi el a lebegőpontos számításokat. Az új rendszer jövő szerdán, a Google fejlesztői konferenciáján debütál.

Március 19-20-án lesz a Google I/O konferencia, ahol a webes óriáscég körülbelül háromezer fejlesztőnek mutatja meg az újdonságait. Legtöbben az okostelefonokon futó Android operációs rendszer új, 2.2-es verzióját várják, amelyről már nagyon sok részlet kiderült.

Már az Adobe és a Google is elárulta, hogy az Android 2.2 alapból támogatja a Flash 10.1-et, vagyis a telefonok böngészőjében is megjelennek a weboldalak hirdetései és az online játékok is. Egy szakportál kipróbálta az új rendszert, és a mérésük szerint ugyanazon a hardveren a 2.2 bizonyos műveleteket 450 százalékkal gyorsabban végez el, mint a jelenlegi, 2.1-es verzió.

Az új Android alapból támogatja, hogy a készüléket modemként használják, sőt, egyetlen kattintással lehet majd a mobilt wifi hotspottá alakítani. Egyelőre nem derült ki, hogy ezt az extrát a mobilszolgáltatók letilthatják-e - néhány országban ugyanis bevett gyakorlat, hogy a telefon modemként való használatáért plusz havidíjat kérnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2.2 mikor jelenik meg, és hogy a korábban eladott készülékek rendszerét miként lehet majd az új verzióra frissíteni. Az Androidnak már most is négy különféle verziója van, az 1.5, 1.6, 2.0 és 2.1. A frissítés ütemezése pedig nemcsak a felhasználón múlik, hanem a gyártón és a szolgáltatón is. Sok gyártó ugyanis saját extrákkal egészíti ki az Androidot, például zenelejátszóval, Twitter-klienssel, és a frissítés engedélyezése előtt ezeket le kell tesztelni az új verzióval.

Nagy felháborodást keltett a felhasználók körében, hogy a Google az Android 2.0-ban vezette be a Google Maps navigációs szolgáltatását, és a korábban eladott 1.6-os készülékeken ez a funkció jóval később jelent meg.