Japán emailíró program mobiltelefonra

2010.05.24. 13:42
Az egyik legnagyobb japán mobilszolgáltató olyan alkalmazást készített mobiltelefonjaira, amely a címzett és 2-3 beírt szó alapján automatikusan megírja az egész levelet megfelelő megszólítással és nyelvi formulákkal kiegészítve.

Japánban a mobiljaikról nem sms-eznek a felhasználók, hanem az előfizetésükhöz kapott speciális emailcímről leveleket küldenek egymásnak. Így egyrészt bárki küldhet a számítógépéről ingyen sms-t (csak a válaszért kell a címzettnek fizetnie, ha éppen úton van), másrészt hosszúsági limit nélkül írhatnak üzeneteket.

A szigetország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója az NTT-Docomo, most egy olyan alkalmazást fejlesztett ki aminek segítségével leegyszerűsödhet a szövegbevitel a mobilról való üzenetküldéskor. A cég által készített program egy animált karakter segítségével, egyfajta varázslóként vezeti végig a felhasználót a folyamaton. A japán kutúrában nagy hagsúlyt kap a társadalmi stáusznak megfelelő kommunikáció, így például az “elnézést, de kések 10 percet” tartalmú üzenetet teljesen eltérő kifejezésekkel és formulákkal mondják a felettesüknek a kollégájuknak vagy a családtagjuknak.

Elég csak két-három szót megadni – például “kések, 10, perc” –, és az alkalmazás a címzett ismeretében megfogalmazza a levelet, kerek mondatokká egészítve ki az általunk bevitt néhány karaktert: megfelelő megszólítással, illedelmes mondatszerkesztéssel, és a címzettnek járó elköszönéssel.