Július 1-től kötelező az adatroaminglimit

2010.06.23. 12:00
Megújult a szándékolatlan roaming veszélyeire figyelmeztető térkép, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerdai sajtótájékoztatóján Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

A szándékolatlan roaming – egyébként teljesen természetes – jelensége akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás vagy mobilinternetezés közben belföldön, a határok közelében a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át a készülékünk. Takács Péter elmondta, a határközeli településeken mindenkinek érdemes figyelnie erre, hogy a számlát látva később senkit ne érhessen kellemetlen meglepetés.

A szándékolatlan roamingra azért is fontos odafigyelni, mert az utóbbi időben egyre népszerűbb mobilinternet-szolgáltatás igénybe vételekor is előfordulhat – és ebben az esetben különösen magas számlával járhat. A mobilinternet térnyerése miatt az NHH a www.nhh.hu/fogyasztoknak oldalon elérhető szándékolatlanroaming-térképen első ízben külön is feltüntette azokat a helyeket, ahol fokozott az esélye annak, hogy a jelenség a 3G/UMTS hálózatokon is előfordul.

A szándékolatlan roaming elleni leghatékonyabb védekezés, ha a felhasználó a határok közelében a készülékét kézi hálózatválasztásra állítja, mondta a képviselő. Éppen ezért a ma már közel egymillió mobilinternet-előfizető védelmében Takács felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy mobilinternetezéskor is tegyék könnyen észrevehetővé, ha a felhasználó készüléke hálózatot vált, illetve itt is tegyék lehetővé a beállítások között a kézi hálózatválasztást. Hozzátette, hogy a szolgáltatók, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált – vagyis normál esetben a határ átlépésekor – kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni.

Maradva a belföldi tarifáknál, Takács felhívta a mobilinternettel ismerkedők figyelmét, hogy a szolgáltatók által a mobiltelefon-előfizetéshez alapbeállításként nyújtott, úgynevezett startcsomagok használatával a mobilinternetezés sokkal többe is kerülhet, mint egy megfelelően megválasztott mobilinternet-csomag előfizetésével.

Csökkenő roamingárak

Július elsejétől az Európai Unió területén (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú. Az sms-küldés ára is csökken, a júliustól érvényes plafon a mostani 38,94 forint után bruttó 37,88 forint lesz.

Az adatroaming esetében a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár július elsején megabájtonként 1 euróról 0,8 euróra csökken. A nagykereskedelmi árak szabályozása ellenére sok esetben még mindig magas kiskereskedelmi adatroaming-díjak miatt az utóbbi időben sok fogyasztó a vártnál lényegesen magasabb számlával szembesült.

Állítható limit

Március óta a számlasokk elkerülése érdekében a mobilszolgáltatóknak az EU területén mobilinternet-roamingot használó ügyfeleik számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítása július elsejéig opció – azaz csak a fogyasztó kérésére kerül aktiválásra – utána azonban már kötelezettség lesz, azaz július 1-jétől a limitet minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.

A rendelet szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót (a júliustól érvényes árfolyamon a bruttó 17 220 forintot).

Takács Péter szerint a felső határ bevezetése és a figyelmeztetés küldése javította a fogyasztók helyzetét és hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a sokkoló számlák száma. A sajtótájékoztatón felhívta a napokban az EU tagállamaiba utazók figyelmét arra, hogy júliusig is éljenek a lehetőséggel és kérjék szolgáltatójuktól a megfelelő határérték beállítását. Takács szerint érdemes figyelni a szolgáltatók aktuális akcióit, illetve az árak alakulását a www.tantusz.nhh.hu honlapon. Ugyanakkor javasolta a szolgáltatóknak, hogy a limit-beállítás lehetőségét, amennyiben módjukban áll, alkalmazzák az Unió határain kívül is.  • Hírek
  • Személyi kölcsön