Komoly konstrukciós hiba az iPhone 4-ben

2010.06.24. 12:24
Súlyos hibát fedeztek fel az iPhone 4 első felhasználói: a telefon antennája alig-alig működik, ha az ember kényelmesen kézbe veszi a készüléket. Ráadásul a szuperkijelzővel is vannak gondok.

Egy mobiltelefonnál rendeltetésszerű használat, ha a júzer úgy telefonál, hogy kezében tartja a készüléket – kényelmesen marokra fogja, a tenyér több ponton hozzáér a telefon oldalához. Az első felhasználók szerint az iPhone 4 ezt nehezen bírja, a térerő ugyanis ilyenkor drasztikusan csökken – míg a készülékkel semmi baj nincs, ha kihangosítva használják, amikor az asztalon pihen. Kézben fogva akár kapcsolatszakadásig romolhat a jel, de többen panaszkodtak arra is, hogy a hívás létrejön, de a hívott fél nem hall semmit.

A jelenséget több különböző forrásból is megerősítették, az – éppen az iPhone 4 idejekorán kiszivárgott prototípusa miatt – Apple-lel mostanában nem éppen baráti viszont ápoló Gizmodo pedig külön cikkben gyűjti a panaszokat illusztráló videókat. A hiba okát minden bizonnyal az okozza, hogy az iPhone 4 oldalán levő keret egyben antennaként is funkcionál, és nem kezeli jól az emberi kéz érintését. A Gizmodo olvasóinak egy része arra jutott, hogy leginkább baloldalon lent zavarja meg a tenyér a vételt. Mivel egyre több panasz érkezik a jelenségről, valószínűleg tömegméretű a probléma, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy konstrukciós hibáról van szó.

A hibát korábban a Wall Street Journal tesztjében leírta Walt Mossberg újságíró is – Mossbergnek az Apple azt mondta, hogy tud a hibáról, és a vétellel valójában nincs baj, csak a térerőt jelző csíkok kijelzése nem pontos. Egyre több videó igazolja azonban azt, hogy korántsem grafikai malőrről van szó, a térerő ténylegesen csökken, akár annyira, hogy egy hívás megszakad vagy akadozni kezd. Egy dán antennaszakértő egyébként már két hete jelezte, hogy az iPhone 4 dizájnja gondokat fog okozni, és nem véletlenül nem terveznek mobiltelefonokra antennát oda, ahol a kézzel érintkezhet.

Sárgul a kijelző

Ráadásul nem ez az egyetlen gond az iPhone 4-gyel – többen panaszkodtak a készülék csodakijelzőjére, a 960 x 640 pixeles Retina Displayre, amit Steve Jobs a szokásosnál is meredekebb marketingmaszlaggal tálalt a készülék bemutatásakor. A kijelzőn több felhasználónál elsárgultak a színek, általában a Retina Display alsó részén. A Gizmodo ezeket a panaszokat is külön cikkben gyűjti, és úgy tűnik, ez a probléma sem egyedi.

(kép: Gizmodo)
(kép: Gizmodo)

Egyelőre nem tudni, hogy a problémák a készülékek hány százalékát érintik, és mennyire lesz bonyolult javítani a gondokat. Ha a hibákat nem lehet szoftveresen kezelni – márpedig erre az antennás hiba esetében nagy az esély –, komolyan megtörhet az Apple eddigi diadalmenete az iPhone készülékekkel.