Beszédhibás kisvállalkozó és színváltós partnere

2010.07.09. 09:59
Minitelefonon is jól fut az Android operációs rendszer, de a Sony Ericsson néhány kevésbé praktikus megoldást is bevállalt az Xperia X10 Mini és Mini Pro tervezésekor.

Sok extra elfér egy apró mobilban, erre a Sony Ericsson Xperia X10 Mini és Mini Pro a legjobb bizonyíték. Mindkét mobilon Android operációs rendszer fut, tehát a felhasználó könnyen elérheti a közösségi hálózatokat, és a legújabb online szolgáltatásokkal kísérletezhet. A szélsőséges miniatürizálás miatt a mérnökök kompromisszumokra kényszerültek, de minden hibát feledtet, hogy a geek csajok önfeledten elkezdenek sikítozni a cuki eszköz láttán. Nem véletlen, a mobil igazából nekik készült.

Ez Walkman, vagy mi?

Bármennyire is hasonlít egymásra a Mini és a Mini Pro, egészen más felhasználói élményt nyújtanak. A vékonyabb Miniben majdnem annyi a megszorítás, mint a magyar kormányprogramokban, de a felhasználónak ettől még nem kell lemondania a szórakozásról. Itt persze nem ingyen pálinka a bónusz, hanem a multimédiás eszközök.

A Mini egy mp3-lejátszóba oltott fényképezőgép, amibe beleépítettek egy okostelefont is, hogy valamivel kitöltsék a rendelkezésre álló helyet. Lehet, hogy rosszul döntöttek, és inkább az akku méretét kellett volna növelni, mert a mobil gyorsan lemerül, és az akku nem cserélhető.

A kompakt Mini kényelmesen elfér a zsebben, egész jó fotókat készít az 5 megapixeles fényképezőjével, jó fülhallgatót adnak hozzá, fut rajta a Foursquare, a Facebook, a Google Maps, és sok más program letölthető az Android Market szoftverboltból.

Cserélhető hátlapnak köszönhetően a mobil mindig passzol a júzer aktuális műkörméhez. Van a készletben piros, foszöld, fekete és fehér hátlap, a műköröm pedig kötelező: a microusb portot fedő műanyag lemezt enélkül lehetetlen kikaparni a helyéről.

Minimenü

A két mobilnak ugyanolyan menürendszere van, és a Sony Ericsson mérnökei zseniálisan oldották meg, hogy a kijelző 2,55 hüvelykes átmérővel, 240x320 pixeles felbontással is használható legyen. Ez elég nagy kihívás lehetett, mert a többi hasonló hardveres képességű okostelefon kijelzője általában 2-3-szor nagyobb, azokon nem kell vonalzóval kimérni a helyet az ikonoknak.

Kis kijelzőjük miatt az X10 Minik csak alkalmi böngészésre jók, mert a szemekhez közel kell tartani a mobilt; vagy a kezünket kell a fejünk magasságában tartani, ami fárasztó, vagy a nyakunkat kell nyújtogatni, ami szintén fárasztó. A weboldalakon történő navigálás szerencsére megkönnyíti az érintőkijelző.

A menürendszert is nagyon eltalálták. A főmenü a kijelző alatti középső gombbal aktiválható, és két felületből áll. Az egyiken a kijelző négy sarkában van a négy legfontosabb indítóikon, míg középen a minialkalmazások jelennek meg. Egyszerre mindig csak egy alkalmazás látható (például óra, rss- vagy twitter-értesítő), oldalra lapozva lehet átlépni egyikről a másikra. A második felületen a programok indítóikonjai sorakoznak háromszor hármas elrendezésben.

Vadőrző vagy vadorzó?

Nem érdemes sok sms-t írni az egyszerű Minivel, mert a virtuális gombok a tradicionális számgombos elrendezést utánozzák, a kijelzőn nem férne el egy virtuális qwerty billentyűzet. Ugyanúgy kell betűket váltani, mint a hagyományos készülékeken, a virtuális gomb többször megnyomásával lehet az a-ról a b-re ugrani. Ide beépítettek egy ügyes segítséget, a betűket mutató virtuális gombokról egyetlen laza mozdulattal át lehet lapozni a számokra és a speciális karakterekre.

A Sony Ericsson azokra is gondolt, akik szeretnek szöveges üzentet küldeni, nekik készült a Pro változat. A Mini Pro minden irányban nagyobb egy-két milliméterrel, cserélhető az akkuja, és van qwerty gombkészlete, ami meglepően jól használható. A Sony Ericsson magyarítói azonban csúnyán belepiszkáltak a felhasználói élménybe.

Teljesen elfoghadható, hogy nincsenek külön gombok az ékezetes betűknek, a gyártók néhány tízezer magyar vevő érdekében nem tervezik át a mobiljaikat. Az ékezetes betűket az ékezet nélküliek hosszan nyomva tartásával lehet előhívni, ilyenkor az érintőkijelzőn kell kiválasztani a megfelelő betűt.

Hiába magyar nyelvű az X10 kezelőfelülete, a mobil az ő és ű betűket egyáltalán nem ismeri. Helyettük van Ø, Œ, Ò, Ô és Õ, Ū és Ů, amelyekre a magyar felhasználónak valószínűleg soha nem lesz szüksége. Nagyon hasznos lenne, ha a következő szoftverfrissítésbe beletennék az összes magyar betűt, és az idegen karaktereket meg átraknák egy másik nyelvi készletbe, mert gyorsabban lehet írni, ha kevesebb betű közül kell választani.

Esetleg megtarthatják az ë betűt, ha nagy rajongói a Bëlgának. (A cikk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy a legfrissebb szoftverben már megtalálhatók a hiányzó karakterek, és ezt az xperiaxten.com oldalon élőben be is mutatták kérésünkre.)

Amint a cikk elején is megírtam, a Mini inkább azoknak a csajoknak való, akik még csak ismerkednek a modern mobiltechnológiával, és nem a kütyük körül forog az életük, és a Facebookot inkább csak olvasgatnák a mobilon. A Mini most körülbelül 60 ezer forintba kerül. A körülbelül tízezer forinttal drágább Mini Pro férfi és nő kezében is jól mutat, és az aktívabb júzereknek való, akik gyakran frissítik a státuszukat a Facebookon meg a Twitteren.