Megint nyereséges a Sony Ericsson

MTI/Index
2010.07.16. 11:04
A korábbi veszteségeket követően már a második egymást követő negyedévben könyvelt el nyereséget a mobilokat gyártó Sony Ericsson. Kevesebb kütyüt adott el, viszont sokkal drágábbakat.

A pénteken közölt adatok szerint a Sony Ericsson adózott eredménye a második negyedévben 12 millió eurót tett ki, míg egy évvel korábban még 213 millió euró volt a vesztesége. A bevétel 1,76 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,68 milliárdról.

Nagy zuhanást élt túl a Sony Ericsson, hét negyedéven át volt veszteséges. Az elmúlt negyedévekben azonban jelentősen csökkentette a költségeit, négyezer fővel csökkentette a dolgozói létszámot, 7 800-ra.

A Sony Ericsson 11 millió mobiltelefont szállított ki április-június között, míg egy évvel korábban még 13,8 milliót adott el. A csökkenés mögött az áll, hogy a gyártó az egyszerűbb modellek helyett a drágább okostelefonokra koncentrál. Ezt mutatja az is, hogy egy évvel ezelőtti még 122 euró volt az eladott mobilok átlagára, most viszont már 160 euró. Az Xperia X10 és a Vivaz volt a gyártó két legkelendőbb modellje.

A Sony Ericsson azt állítja, hogy változatlanul tartja 4 százalékos piaci részesedését. A vállalat Európában, Közel-Keleten és Afrikában teljesített a leggyengébben, míg Amerikában 14 százalékkal, Ázsiában 17 százalékkal növelte eladásait.