Nem valószínű az iPhone 4 visszahívása

2010.07.16. 12:56
Pénteken sajtótájékoztatón mondja el az Apple, hogy mihez kezd az iPhone 4 antennahibájával. Elemzők szerint a boltokban javítják ki a kütyüket.

Akkora lett a botrány az iPhone 4 antennahibája miatt, hogy az Apple rendkívüli sajtótájékoztatón kénytelen válaszolni az őt ért vádakra. Steve Jobs vezérigazgató a pénteki rendezvényen azt is elárulja, hogy a hibás eszközöket miként javítják ki.

A hiba azért is különösen kínos, mert az Apple egyik dolgozója elkotyogta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy Steve Jobs-nak tudnia kellett a tervezési hibáról.

probléma az, hogy a telefon fémkerete egyben antennaként is működik: az egyik része a bluetooth-, gps- és wifijel vételét erősíti, a másik a 3G és a gsm kapcsolatért felel. Ha marokra fogjuk a telefont, elképzelhető, hogy egyszerre mindkét kerethez hozzáér a kezünk, rövidre zárva az antennákat, ami a jelerősség drasztikus visszaeséséhez vezet, extrém esetben akár a kapcsolat megszakadásához is.

Mi jön most?

Csütörtökön a Piper Jaffray elemzője megpróbálta kisakkozni, hogy milyen bejelentés várható az Apple sajtóeseményén. Gene Munster szerint 50 százalék esélye van annak, hogy módosítják a mobilokat. Például elképzelhető, hogy a gyártó márkaboltjaiban szigetelő borítást raknak az antennára. Becslése szerint ez a megoldás olyan drága, mintha az Apple 3 millióval kevesebb iPhone 4-et adna el. A szakértő szerint ennél még a hibás készülékek visszahívása is olcsóbb lenne.

Kevésbé valószínű, hogy az Apple ingyen védőtokot ad a vásárlóknak. Ez lehet például az Apple Bumper nevű tok, amely most 29 dollárba kerül. Ez kevesebb, mint 180 millió dollár kiadás jelentene. Gene Munster a védőtokos megoldásnak 40 százalék esélyt ad.

Egy lehetőség nagyon nem valószínű (10%): az Apple folytatja a magyarázkodást, és nem tesz semmit.