Új vezérigazgatót keres a Nokia

2010.07.20. 13:21
A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a finn mobilgyártó óriás új vezetőt keres a cég élére, mert Olli-Pekka Kallasvuo nem tudta új pályára állítani a céget az okostelefonok piacán. A csúcskategóriában a néhány éve megjelent újoncok, az Apple és a Google vette át a vezetést.

Megugrott a Nokia részvényárfolyama arra a hírre, hogy a cég lecserélné jelenlegi vezérigazgatóját. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a finn cég már jelezte a fejvadász cégeknek Olli-Pekka Kallasvuo távozását, és hogy a cég élére új vezetőt keres.

Kallasvuo fél életét a Nokiánál töltötte, de nem tudott lépést tartani a cég új riválisaival, a semmiből febukkanó Apple-lel és Google-lel. A Nokia nem kommentálta a Wall Street Journal értesülését.

A finn mobilgyártó vezeti a mobiltelefonok piacát körülbelül 40 százalékos részesedéssel. 2009-ben 432 millió mobilt adott el, többet, mint három legnagyobb versenytársa együttvéve. A modellek átlagára azonban öt év alatt 44 százalékkal, 62 euróra csökkent. Elemzők abban bíznak, hogy nemcsak a vezetők változnak, hanem a cég stratégiája is.

Tavaly 19 százalékkal csökkent a Nokia bevétele, a profitja 76 százalékot esett. A vállalat márkanevének értéke egyetlen év alatt 58 százalékkal csökkent a Millward Brown globális tanulmánya szerint. A Wall Street Journal szerint a Nokia 27 százalékos bevételcsökkenésről számol be csötörtökön, amikor közzéteszi a második negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését.