40 százalékkal csökkent a Nokia profitja

2010.07.22. 15:44
Csökkent a Nokia profitja a második negyedévben, mert gyengén alakultak az eladások. A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója veszített piaci részesedéséből.

A Nokia adózott eredménye 40 százalékkal, 227 millió euróra esett április és június között az egy évvel korábbi 380 millióról. A negyedéves bevétel egy százalékkal nőtt, tízmilliárd euróra.

Változatlanul a Nokia a világ legnagyobb mobilgyártója, de a világpiaci részesedése 33 százalékra csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbi 35 százalékról. Ugyanakkor az okostelefonok eladása jól alakult, itt maradt a 41 százalékos piaci részesedés, noha az Apple  iPhone, és a Research in Motion által forgalmazott BlackBerry miatt éleződött a verseny.

Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató azt mondta, hogy hamarosan új eszközt ad ki a cég. Valószínűleg az N8 nevű okostelefonra gondolt, amelyet jövő héten Budapesten is bemutatnak. Ezen már a Symbian^3 operációs rendszer fut, kamerája 12 megapixeles és lesz rajta hdmi-kimenet is.

Sok elemző rosszabb hírekre számított, és az üzleti lapok már arról pletykáltak, hogy Kallasvuo távozik a cég éléről. A tőzsde jól fogadta a Nokia negyedéves jelentését, a vállalat részvényárfolyama 5,9 százalékot erősödött. Ez azonban még mindig kevés, hiszen 2007 novemberében még 28,60 eurón állt a papír, most viszont csak 7,27 euróért kereskednek vele.

A társaság csütörtökön megerősítette azt a korábbi előrejelzését, hogy az idén 10 százalékkal bővülhet a világ mobilpiaca, miközben a Nokia eladása várhatóan nem nagyon változnak. A finn vállalat a második negyedévben 8 százalékkal 111 millió darabra növelte eladásait az egy évvel korábbihoz képest.