Gyakoribb a fülzúgás a mobilozóknál

2010.07.22. 11:19
Még nem bizonyított, hogy a mobiltelefon rendszeres használata és a fül csengése közt szoros összefüggés van, ezért a kutatók tovább vizsgálódnak.

Egy kisebb tanulmányban száz fülzúgással és száz anélkül élő embert toboroztak a bécsi orvosi egyetem munkatársai, és összehasonlították a két csoport mobiltelefon-használati szokásait. Megállapították, hogy a fülzúgás (tinnitus) 70 százalékkal gyakoribb volt azoknál, akik naponta tíz percnél többet mobiloztak. A Brit Tinnitus Szövetség véleménye szerint az összefüggés nem bizonyított.

Az összesen 160 óránál hosszabb korábbi mobiltelefonálás az eredmények szerint hatvan százalékkal növelte a fülzúgás kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor meglepő módon a négyezernél több beszélgetést lebonyolítóknál kisebbnek találták a tinnitus kockázatát, mint azoknál, akik ennél kevesebb alkalommal mobiloztak összesen.

Az erős zajról, fejsérülésről és bizonyos gyógyszerekről tudják a szakemberek, hogy növelik a fülzúgás kialakulásának kockázatát, számos más ok azonban még ismeretlen. A bécsi kutatók úgy vélik, eredményük arra utal, hogy legalábbis további vizsgálódást igényel a mobilozás, valamint a fülzúgás növekvő kockázata közti kapcsolat feltárása. Mint az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban írták, ezen eszközök igen elterjedt használata miatt a legkisebb kockázatnövekedésnek is jelentős népegészségügyi fontossága van.

Hans Peter Hutter kutatásvezető hangsúlyozta, hogy léteznek olyan biológiai mechanizmusok, melyek révén a mobiltelefon használata fülproblémákat okoz, ám elismerte, hogy módszerük – melyben visszaemlékezésre kérték meg a bevont embereket – problémás, és fölé- vagy alábecsléshez vezethet.

A tinnitus a népesség mintegy tíz százalékát érintheti, ám azt nem tudják, hogy megjelenésének gyakorisága növekszik-e.