Duplázta nyereségét az Ericsson

2010.07.23. 10:38
A vártnál kisebb, az egy évvel korábbinál viszont több mint kétszer nagyobb lett a svéd Ericsson nyeresége a második negyedévben.

A távközlési berendezéseket gyártó, és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó Ericsson pénteki gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 1,88 milliárd korona volt az április-júniusi időszakban, az egy évvel korábbi 831 millió korona után. A profit főként a vállalat karcsúsítása révén hízott, a működési költségeket három hónap alatt közel egymilliárd koronával szorították vissza.

A piacvezető vállalat nyeresége elmaradt a várttól, elemzők 2,73 milliárd koronára számítottak. A bevételre vonatkozó várakozások sem teljesültek, a társaság 48 milliárd koronát ért el, míg az elemzői konszenzus 49,81 milliárd koronát valószínűsített. Az előző év azonos időszakában elért 52,14 milliárd koronás bevételhez képest még nagyobb, 8 százalékos a csökkenés.

A visszaesést annak tulajdonítja a cég, hogy az ügyfelek továbbra is igen óvatosak a fejlesztésekkel, és fennakadások voltak a gyártásban, mert hiány alakult ki bizonyos alkatrészekből, amely 3-4 milliárd korona körüli értékben vetette vissza az eladásokat.

Viszik a mobilokat

A japán Sony-val közös Sony Ericsson a pénteki jelentés szerint 11 millió készüléket adott el a második negyedévben, 20 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, de 5 százalékkal többet, mint az első negyedévben. A mobilok átlagára éves szinten 31 százalékkal nőtt.

A Sony Ericsson adózás előtti eredménye 63 millió euró, az egy évvel korábbi 283 milliós veszteség után, a bevétel pedig 1,757 milliárd euróra emelkedett a tavalyi 1,684 milliárdról.