Híveinek kedveskedik a Nokia

2010.07.29. 13:03
Mostanában csak rossz hírek jelentek meg a Nokiáról, ezért a mobilipari mamutnak meg kellett mutatnia a következő nagy dobását, amivel újra a rivaldafénybe kerülhet. A hamarosan megjelenő N8 főleg a jelenlegi Nokia-használóknak fog tetszeni.

Nincs antennaprobléma - mondta rögtön a bemutató kezdetén Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója, kimondatlanul is utalva az iPhone 4 körül kipattant botrányra, amelyben az Apple csúnyán befeketítette riválisait (vagy legalábbis ezzel próbálkozott). A bemutatóra hozott N8-ak színes védőtokba voltak csomagolva, ami azért hasznos, mert így mobilvideózás közben nehezebben csúszik ki a kézből.

Az nem is lehet kérdés, hogy a leendő N8-júzerek akarnak-e majd videózni, hiszen a beépített kamera 12 megapixeles fotókat és 720p felbontású videókat készít. Nincs szükség profi stúdióra (mint az iPhone képességeinek bizonygatásához), a Nokia Magyarország munkatársai gyermeiket, nyaralásukat mutatták be kiváló minőségű felvételeken.

A multimédiás tartalmak elkészítése mellett a lejátszásban is remekel a Nokia N8. Van rajta hdmi-kimenet, amivel 720p felbontásban lejátszhatók a tartalmak a méteres lcd-tévén. A sajtóbemutatón lejátszottak egy részletet a Tron című mozifilmből, a hd minőségű videó gyönyörűen nézett ki a tévén. A Dolby tesztvideója azt is bizonyította, hogy a mobilból 5.1 térhatású hangok jönnek ki. Az N8 kezeli a bluetooth billentyűzeteket, tehát a tévére kötött mobil a kanapéról távirányítható. Sőt. a mobilra usb memória is ráköthető, és arról is le lehet játszani filmeket.

Kicsit más

A mobilon már az új Symbian^3 operációs rendszer fut, ami nagyon hasonlít a korábbi verziókra. A menü ugyanolyan, mint a régi Nokiákon, egy kicsit átláthatóbbnak tűnt a rendszer. A főmenüben megjelenő widgetek is ugyanolyanok, mint amilyeneket az N97-re lehet letölteni. Apró változás, hogy három lapból áll a fő kijelző, tehát több widget elfér.

Facebook és Twitter is van a rendszerben, és a barátok státuszfrissítéseit egy központi felületen lehet nyomon követni, és ugyanitt lehet lájkolni a megjegyzéseiket. A zenelejátszót annyiban frissítették, hogy a borítók képét nézegetve is lehet böngészni az albumok között.

Az érintőkijelző sokkal jobb, mint bármelyik másik Nokián. A böngészőben és a navigációs szoftverben is működik a többujjas vezérlés, az ujjak széthúzásával lehet nagyítani a szöveget. Jó lenne, ha a kinagyított szöveget az N8 is újrarendezné, mint az Android böngészője, mert akkor olvasás közben nem kellene folyton oldalra lapozni, hogy elolvassuk a mondatok végét.

Trónfosztás

A Nokiának modernizálnia kell a termékeit, mert az Apple és a Google elhúztak mellette, de a várt forradalmi újítást nem az N8 valósítja meg. Első benyomásom az, hogy a Nokia a feltuningolt rendszerrel csak a Symbianból próbálja kihozni a maximumot. Kigyomlálta a legzavaróbb hibákat, például a böngésző nem kérdez rá az elindítása után, hogy tényleg böngészni akarunk-e.

A Symbian^3 láthatóan a Nokia rajongóinak készült, és az N8 elég lehet arra, hogy ne rohanjanak rögtön az Apple vagy a Google karjaiba. Ahhoz viszont kevés lehet, hogy Nokiára váltsanak azok a júzerek, akiknek a zsebében már iPhone vagy valamilyen androidos okostelefon lapul.

A várt forradalmi újítások valószínűleg a MeeGo nevű új operációs rendszerben jelennek meg, ami netbookon és táblagépen is fut majd. A bemutatkozására azonban még várni kell – nem tudni meddig, de a MeeGo még idén megjelenik.