A Telenor lecseréli teljes magyar hálózatát

2010.08.23. 12:10
Egy feljövőben lévő kínai gyártó nyerte el a Telenor hálózatépítési pályázatát. Ez ígéretek szerint két év alatt teljesen megújul a Telenor.

Szinte a teljes nyugati szaksajtót bejárta a hír, hogy a távközlési berendezéseket gyártó kínai ZTE kétszázmillió eurós megrendelést kapott a norvég Telenortól a cég magyarországi hálózatának felújítására. A magyar sajtót is meglepte a hír, ugyanis a Népszabadság kivételével mindenki a Telenor hétfőn kiadott közleményéből ismerhette meg az információt.

A ZTE teljes második, harmadik és negyedik (LTE) generációs hálózati rendszert épít ki Magyarországon a következő öt évben.

A nyugati versenytársakat megelőző ZTE ismeretlen lehet a magyar olvasók előtt, pedig alig marad el a riválistól, a kínai piacvezető a Huaweitől: mindkét cég a legdinamikusabban növekvő távközlési kiszolgálók közé tartozik, és globális sikereik alapján elmondható, hogy Kína gazdasági emelkedésének erős motorjai. A magyar szerződéskötés valószínűleg csak a kezdet, a ZTE a következő néhány hónapban még több európai szerződésre számít: „Úgy tűnik, minden európai szolgáltató minket választ” – nyilatkozta a Financial Times-nak Shi Lirong (Si-Lirung) a ZTE vezetője.

A Népszabadság tudósítójának arra kérdésére, hogy vajon miért pont most fogtak bele a hálózatfejlesztésbe, amikor tavaly nem zártak valami fényes évet, Anders Jensen Telenor-vezér azt mondta, hogy épp emiatt érdemes befektetni a jövőbe, hogy hamarosan ők legyenek Magyarország vezető szolgáltatója. Szerinte a ZTE mellett szólt a kifejezetten sikeres indiai munkájuk, a teljes montenegrói hálózatcsere, és  emellett az osztrák, német, belga és portugál piacokon végzett tevékenységük is meggyőző volt. Természetesen nem volt elég a hat hónapos hálózatfejlesztési tender, az új hálózat csak alapos tesztelés után állhat fel.

Jensen elmondta, hogy magyar viszonyok között példátlan hálózatfejlesztésre készülnek; az átviteli hálózat kivételével minden megújul: az alaphálózat, a rádió-hozzáférési hálózat, új hangpostarendszert vezetnek be. A kínai cég mellett szólt az is, hogy – gyakorlatuknak megfelelően – hajlandóak voltak jelentős kedvezményeket is adni, ám ennek mértékéről a cégvezető üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott.

Jensen elmondta, hogy a ZTE megoldásai olyan hálózat építését teszik lehetővé, melyek egyszerre kezelik az összes technológiát, a GSM-et, az UMTS-t és az LTE-t is.

A hatezer állomás cseréje, illetve a rádiós és az alapinfrastruktúra megújítása két évig tart, a szerződés azonban 2015-ig szól. A Telenor vezetője szerint a negyedik generációs technológiára igény és fizetőképes kereslet is van már Magyarországon, ezt ki kell szolgálni. Ugyanakkor akadnak olyan területek, ahol a régebbi, most leszerelésre kerülő berendezéseket is érdemes lesz felhasználni.  • Hírek
  • Hírek