Az Apple kinyírhatja a feltört iPhone-okat

2010.08.23. 11:11
Nyár közepén az amerikai szerzői jogi törvény módosítása legálissá tette az Apple által addig szigorúan tiltott jailbreaket, vagyis azt a törést, ami lehetővé teszi, hogy az iPhone-okra és iPadekre az Apple hivatalos boltján kívül más forrásból is feltöltsünk programokat.

Bár az Apple kénytelen-kelletlen elfogadta a döntést, azóta is erősen kampányol a jailbreak ellen, azzal érvelve, hogy a töréssel egyrészt elvész a telefon garanciája, másrészt az instabillá válhat, lelassulhat, és veszélyes programok kerülhetnek így rá.

A cég most újabb lépést tett, és szabadalmaztatott egy olyan eljárást, amivel a telefon jogszerűtlen használata távolról észlelhető, és ennek alapján korlátozhatók a készülék elérhető funkciói. A módszert elsősorban a lopott telefonok kikapcsolására találták ki, de a jogszerűtlen használat részletezésénél szerepel a feltörés, a szolgáltatótól függetlenítés, a SIM-kártya manipulálása és a jailbreak is.

Ha a telefonnál ilyesmiket észlel a rendszer, először sms-ben figyelmezteti a felhasználót, hogy illegális dolgokat művel, majd távolról kikapcsolhatja a telefont, letilthatja bizonyos alkalmazások használatát, vagy törölheti a telefonon levő érzékeny, személyes információkat, például emaileket, sms-eket, híváslistát vagy a telefonkönyvet. Ráadásul a gps segítségével a jogtalanul használt telefon pozícióját is meg tudja adni.

A szabadalmat még 2009 februárjában nyújtották be, de csak most lett publikus. A cég szerint telefontolvajok ellen fejlesztették ki a rendszert, a legális, jóhiszemű vásárlóik védelme érdekében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön