Megnyílt az Android a gagyi előtt

2010.08.23. 00:06 Módosítva: 2010-08-23 12:00:53

Soha életemben nem írtam szoftvert. Programozói tudásom kimerül a Mindstorms NXT legórobot alapszintű buherálásában, abból is csak távirányítós póniszállítót kell építenem hétéves kislányom rendelésére. Ezenkívül még egy csúcstechnikás eszköz, a játékokkal telepakolt iPhone népszerű otthon. Bár a mozgásérzékelős mobiljátékok biztosan javítják a finommotoros mozgást, az Apple világa hosszú távon káros a gyermekre. Csak azt tanítja meg, hogy pénzért még több játékot vehet.

Robothadsereg

Sokkal szimpatikusabb a Google, mert nem (csak) két lábon járó hitelkártyának nézi az embereket. Az Android nyílt rendszer, és bemutatása óta azzal próbálják népszerűsíteni, hogy bárkinek megadja az alkotás lehetőségét. Ez hosszú ideig humbug volt, mert az a bizonyos bárki legfeljebb a profi programozók szűk köréből kerülhetett ki. Júliusban viszont változott a helyzet, a Google bemutatta az App Inventor for Android nevű fejlesztői portált. Az ott elérhető eszközökkel tényleg bárki képes programokat írni az okostelefonjára.

Augusztus 13-án kaptam hozzáférést az App Inventorhoz, és azonnal belevágtam első szoftverem megalkotásába. Összesen hat óra gyakorlás után, augusztus 18-án elkészült az egyszerű, de nagyon szórakoztató játék, amiben két, összevissza ugráló vaníliás karikát kell elkapni. Ha sikerül, Schmitt Pál köztársasági elnök szeme elé kerülnek.

Először ijesztő volt az App Inventor kezelőfelülete, de hamar rátaláltam a Tutorial oldalra, ahol lépésről lépésre végigveszik tizenhárom program kifejlesztését. A negyedik tananyagnál már önálló gondolkodásra biztatják a tanulót, hogy a felvetett problémákat próbálja magától megoldani.

Megtanítják az automatikus üzenetküldést, hogy az anyuka fényképére bökve miként lehet telefonhívást indítani, a képernyőre rajzolni és grafikus objektumokat mozgatni. A napokban feltöltött legújabb mintaprogram már igazán hasznos segédeszköz: elmenthetjük a parkolóban hagyott autó földrajzi koordinátáit, és később megkérhetjük a szoftvert, hogy mutassa meg az odavezető utat.

Igazán nem bonyolult
Igazán nem bonyolult

A beépíthető modulok közt van kezdetleges Twitter-kliens, vonalkódolvasó, beszédfelismerő, és már készül egy játékkliens, amely online játékszerverrel tudja tartani a kapcsolatot. Remélem az Oracle–Google-ügy nem veszélyezteti a projektet, és hamarosan újabb eszközökkel bővül a portál.

Tantervezés

Két szempontból nagy jelentőségű az App Inventor. Az egyik okozhat egy kis kellemetlenséget az androidos mobilt használóknak, mert több százezer egyszerű program jelenhet meg a most is gagyiban fuldokló Android Market szoftverboltban. A másik hatás pozitív, de ehhez az kell, hogy a Google mindenki előtt megnyissa a fejlesztői portált, amire most be kell jelentkezni, és várni, hogy beengedjenek. Hátha úgy alakul, hogy akinek nincs pénze szoftverre, az nem kalózmásolatot készít, hanem létrehoz magának egy hasonlót.

A programozni tudó felhasználók kiképzésébe viszont az iskoláknak is be kell szállniuk. Nem lehet kihagyni egyetlen évet sem, mert simán lehet, hogy jövőre már százezer brit, amerikai, kínai és indiai iskolás néhány lépéssel előrébb lesz, és majd ők pakolják tele az Android Marketet. A mieink meg legfeljebb a kasszánál tolonghatnak.

A tanévkezdésre készülő középiskolai tanároknak azt tanácsolom, hogy írjanak az App Inventornak, ha mobilprogramozást is akarnak tanítani. És kérdezzék meg a gyártókat, szolgáltatókat, hogy tudják-e készülékkel támogatni a magyar oktatást. Tény, hogy a programok sokkal jobban néznek ki a 140 ezer forintos Samsung Galaxy S hatalmas kijelzőjén, de az előfizetés nélkül harmincezer forintos Vodafone 845-ön is tökéletesen működnek. Az App Inventorhoz tartozik egy emulátor is, amivel a pc-n megnézhető a program, de a diákokat biztosan jobban motiválja, ha valódi készüléken látják a szoftverüket.

DSC 4972

Megírtam életem első szoftverét, és egészen biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó. Már arra is van tervem, hogy a hétéves lányomat miként vonjam be a fejlesztésbe. Majd ő megrajzolja a pónit, én meg adok hozzá kódot, és készítünk magunknak egy interaktív mesét. Azt hiszem ez jobb hightech családi program, mint az Apple App Store agyatlan böngészése.