Szeptember 30. után nem lesz ingyenes tok az iPhone 4-hez

2010.09.13. 15:15
Az Apple közleményben jelentette be, amit már sejteni lehetett: már csak szeptemberben lehet ingyenes műanyagtokot igényelni az iPhone 4-hez. A cég szerint az antennaprobléma jelentéktelen.

Az iPhone 4 júniusban debütált, és rögtön elárasztották a techfórumokat azok a videók, amelyek a készülék antennaproblémáját mutatták be: ha a felhasználó marokra fogja a telefont, az hajlamos eldobni a jelet, vagyis a hívás akár meg is szakadhat. Azon mai napig vitatkoznak az Apple-rajongók és a többiek, hogy ez merész dizájn vagy tervezési hiba, a szakírók többsége pedig egyetért abban, hogy az utóbbi évek legcsúnyább kommunikációs buktája az, amit az Apple az antennahiba körül produkált.

A cég először tagadta, hogy hiba lenne, szoftveres bugot és nem megfelelő felhasználást emlegetett (maga Steve Jobs is elhíresült egy arrogáns visszavágásával). Aztán amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet tovább takargatni a hibát, Jobs sajtótájékoztatót tartott, ahol egyrészt feldühítette több versenytársát azzal, hogy bemutatta, más cégek készülékein is produkálható antennahiba, másrészt bejelentette, hogy aki akar, annak az Apple ad ingyen műanyagtokot a készülékére (a tok ugyanis megoldja a problémát). Az ajánlat szeptember 30-ig élt, Jobs azt mondta, addig még vizsgálják a problémát, aztán meglátják, mi lesz

A cég a napokban sajtóközleményben jelentette be, hogy szeptember 30. után már nem ad ingyen műanyagtokot, mert a vizsgálat eredménye az volt, hogy még annyi telefont sem érint az antennahiba, mint azt korábban gondolták (korábban Jobs hol 1, hol 2 százalékot emlegetett). Más változás nincs, vagyis harminc napon belül továbbra is vissza lehet vinni a telefont, ha nem elégedett a vevő.

A döntés nem igazán befolyásolja az iPhone 4 karrierjét. A készüléket még mindig gyorsabb ütemben vennék a júzerek, mint ahogy az Apple le tudja gyártatni, az Apple honlapja három héten belül vállal kiszállítást Amerikában.