Nokia mobiltel. hagy. hülye.

2010.11.08. 07:09

Körülbelül másfél éve vettem meg a Nokia E51 mobilomat, amely a definíciók szerint okostelefonnak számít a rajta futó Symbian operációs rendszer miatt. Most itt van előttem egy tesztre kölcsönkapott Nokia X3-02, amely hivatalosan nem okostelefon, mert S40 a szoftvere, de sokkal többet tud a leharcolt E51-emnél. Teljesen értelmetlenné vált a kategorizálás, ha az X3-02 nincs az okostelefonok halmazában, az E51 benne van, miközben a fél világ azon röhög, hogy ezeket az eszközöket egy lapon emlegetik a Nokia N8-cal vagy a Samsung Galaxy S-sel.

A Nokia X3-02 látszólag szokványos mobiltelefon, de már a gombok elárulják, hogy valami nem stimmel. Eltűnt az irányítógomb a kijelző alól. Nincs is rá szükség, mert a viszonylag kisméretű kijelző érintésérzékeny, tehát nem a kurzor mozgatásával kell navigálni, hanem laza ujjmozdulattal gördíthetjük a menüket és a hírszájtokat, és egy mozdulattal rábökhetünk a virtuális gombokra. Az X3-02 kijelzője elég érzékeny, de a menük késéssel reagálnak. Ez nem is olyan nagy baj, a kijelző kis mérete miatt jó, hogy nem egy pillanat alatt érünk a menü végére.

Régi nokiásoknak kihívás lehet, hogy a vicces kedvű finnek átrendezték a gombokat, és a számok alól az oldalsó oszlopba kerültek az extra karakterek. Én az "a" betű helyett sokáig az üzenetküldőt indítottam el, szóköz helyett meg szorgalmasan nyomkodtam a "t" betűt. Nem mehetünk el szó nélkül a gyártó hagyományos hülyesége, a rövidítések mellett sem. A finnek még mindig szeretnek olyanokat írni a kijelzőre, hogy "Gyári beáll. v.áll.", "Saját hivatk.-ok" és "Üz.kezelés.". Mintha felvették volna a Mézgáék köbükijét kezelőf. fordít.-nak.

Intell.igen.cia.

Ma már természetes, hogy egy középkategóriás telefonban van Facebook- és Twitter-kliens, de a Nokia itt nem állt meg. A főmenüben rögtön az Ovi Áruház és a böngésző fogadja a felhasználót, nagyon szeretnék rávenni az embereket a szoftvervásárlásra és az internetezésre. Az áruházban van egy rakás ingyenes játék és egyéb alkalmazás, egészen biztos, hogy a júzerek kipróbálnak párat, és a Nokia villoghat a letöltési statisztikákkal. A beépített nokiás böngésző helyett érdemes az Opera Minit használni, kis kijelzőkön az a legjobb.

Internetezni nem csak a portálok böngészése miatt érdemes az X3-02-vel. A készülék tulajdonosai jól járnak, ha előfizetnek egy kezdő mobilnetes csomagra, és regisztrálnak az ovi.com portálon, mert a telefonhoz jó online szolgáltatások tartoznak. Névjegyeket, naptárbejegyzéseket és tennivalókat lehet szinkronizálni az ovi.com tárhellyel, és ott átlátható felületen kezelhetők ezek a személyes adatok. Az ovi.com elsősorban azoknak lehet előnyös, akik nem használnak céges online rendszereket, Outlookot vagy Google Apps-et, viszont szeretnének modern eszközöket használni.

Hard.ver.

Ha a kapcsolatokról van szó, akkor az X3-02 nemcsak szoftveresen jól felszerelt, hanem hardveresen is. Wifije ismeri a 802.11b/g/n szabványokat, és a mobilneten akár 10 megabites letöltésre és 2 megabites feltöltésre képes. Bár a kamerája 5 megapixeles, ebben az árkategóriában nincs Carl Zeiss lencse, és emiatt a képminőség messze elmarad az N-sorozatban lévő multimédiás mobilokétól. Ez sem tragédia, a 240x320 pixeles kijelzőt nem arra találták ki, hogy a legjobb családi fotóinkat nézegessük rajta, igazolványképnél nagyobb fotót nem érdemes a mobilon tárolni. A tárhelyet is szűken mérte ki a Nokia, az 50 megabájt belső memória szinte semmire nem elég, érdemes microSD memóriakártyával bővíteni.

Vég.e

Azoknak a nokiásoknak, akik éppen új mobilt akarnak, jó továbblépés lehet az X3-02, ha az online szolgáltatások keltették fel az érdeklődésüket. Sajnos a navigáció hiányzik a mobilból, a gps ebben az árkategóriában a Nokia C5-ben elérhető. A Nokia X3-02 szolgáltatófüggetlen verziója ötvenezer forintba kerül.