Androiddal pörög a Telenor

2010.12.03. 10:30

Csillagos ötöst érdemel a Telenor csütörtöki rendezvénye, amelyen a mobilcég az Androidot népszerűsítette. December elsején indult a Telenor androidos reklámkampánya, amiben persze nagy szerepe volt annak is, hogy egyedül náluk nem jelenik meg idén az iPhone 4. Muszáj volt felmutatni valamit, ami hasonlóan vonzó.

Nagyon jól látja a Telenor, hogy nem elég bedobni két akciós high-end készüléket. Bár a HTC Desire és a Samsung Galaxy S is elég jó ahhoz, hogy az iPhone 4 riválisai legyenek, egy kis extra tartalommal jobban lehet hatni a vevőkre. A mobilcég pedig eltalálta az öntömjénezés és a hasznos tartalom ideális arányát.

Digitális kofák

Teljesen normális, hogy a Telenor rendezvényén többször is végig kellett nézni a hétköznapi emberekkel forgatott reklámfilmjeket. Persze ez az átlagemberes sztori nagyon nem újdonság, fél évvel ezelőtt ugyanezt a játszotta el a Telenorról mesterségesen leválasztott Djuice is, nem túl ügyesen. Az agyhorpasztó reklámblokk után szerencsére egy hosszabb tartalmi szekció következett, és hiteles szakértők mutatták meg, hogy mivel lehet felturbózni az Androidot.

Az eseményre csupán húsz ember jutott be a Telenor több mint tízezer twitteres és facebookos követőjéből, és néhányan kínos kérdéseket tettek fel arról, hogy mi a búbánatra elég a havi 500 megabájtos adatcsomag. Az előadók - köztük Szabó "Hírbehozó" Gergely ex-indexes, és Dojcsák Dániel HWSW-s kolléga - elmondták, hogy a probléma jól kezelhető. Óvatosan kell fészbúkozni (túl sok a fotó), nem szabad sok videót le- és feltölteni, valamint érdemes feltelepíteni a 3G Watchdog nevű programot, amely nyomon követi az adatforgalmat.

Ezen kívül megismertem a Where's My Droid nevű programot, amivel lekérdezhető az elvesztett mobil földrajzi koordinátája, a budapesti közlekedést segítő SmartCity-t, és sorra került a hívásblokkoló Mr. Number Call Block, amellyel akár az összes 70-es számot letilthatjuk, ha arra van kedvünk. A vonalzóként használatható Smart Ruler inkább vicces, mint hasznos, az viszont még jól jöhet, hogy az Unified Remote segítségével a neten távirányíthatjuk az otthoni pc-t. A Photoshop Express az ismert képmanipulátor program lebutított verziója, csak egyszerűbb effektek vannak benne.

Egyedül a játékos szekció nem mutatott sok újdonságot. Az Angry Birdsről valószínűleg már az is hallott, aki életében nem látott okostelefont, és nem volt szó a Gameloft játékairól, amelyek ugyan pénzbe kerülnek, viszont igen komoly 3d grafikájúak (Assassin's Creed, Hawx, Asphalt). Ráadásul nem gond, hogy Magyarországon nincs fizetős Android Market, mert a játékok megvehetők a fejlesztőcég portálján.

A Telenor a szoftverfejlesztésben is részt akar venni. Androidea néven ötletpályázatot hirdetett, és a cég Facebook-oldalán beérkező javaslatok közül a három legjobbat megvalósítják.

Távoktatás

Jó kezdeményezés a Telenor rendezvénye, mert a vállalatnak is előnyös, ha az ügyfelei jobban értenek a készülékükhöz. Egy műszaki cég támogasson rászorulókat, sportolókat és zenészeket, de emellett ne feledkezzen meg az ügyfeleiről sem, és legyen képes bemutatni, hogy mi értelme van a modern technológiának. Mindent összegezve elmondható, hogy aki amatőr Android-használóként tévedt a Telenor rendezvényére, az másfél óra alatt elég jó kiképzést kapott.