Végre van mobilra optimalizált Index

2010.12.17. 15:32

2010 sem telik el hiába, az Index elkészült a mobiltelefonok lassú adatforgalmára és kis kijelzőjére szabott m.index.hu-val. Mostantól ilyen készülékekről automatikusan a mobilverzióra érkezik a felhasználó, így ha ön ezt a cikket telefonon olvassa, már együtt örülünk.

Az m.index.hu az újság teljes tartalmát kínálja anorexiás dizájnban, így sokkal kompaktabb, hamarabb leér, és gyorsabb böngészni is. Működik iPhone-on, Nokián, Andriodon, nagyjából mindenen. Lemondani nem kell semmiről, a galériák és a társkiadványok (Sport Géza, Velvet, Dívány, Totalcar) is elkészültek mobilos verzióban, így sportvereségeket, híres pucér embereket, az élet nagy dilemmáit megfejtő nőket és pimpelt Zsigulikat is lehet mostantól kényelmesen nézegetni telefonon.

Persze megint a gazdagok jártak a legjobban, Portfolio.hu nevű gazdasági portálunk nemhogy mobil verziót, de egyenesen külön ingyenes iPhone alkalmazást is kapott, hírekkel, valós idejű tőzsdei és devizaárfolyamokkal, grafikonokkal.

Ami nincs, és jó: nincsenek villogó flashes hirdetések. A mobil kicsi és koncentrált felület, ezért azt akartuk, hogy a lehető legkevesebb helyet vegye el a hirdetés a tartalom elől. Ami nincs, és rossz: egyelőre szintén nincsenek áramvonalasított blogjaink. Dolgozunk rajta, hogy mielőbb lehessen már a szupermarket polcai elől, mobilról küldeni az őrjöngő Homár-posztot a vízben oldódó vécépapírról, de még nem vagyunk kész, mert a blogbirodalom kiterjedt és kusza. De lesz mobilos Comment:com, Subba, Cukiság, meg a többi hetvenezer blog.

Lesz továbbá videó is. Kollégáink gőzerővel gyártják a mobiltelefonbarát videókiszolgálás bitjeit, hamarosan munkahelyek és háztartások tízezreiben lehet ismerős jelenség a mellékhelyiségből, jellegzetes csempevisszhanggal konferáló TBG, amint 386 dühödt képviselő elől menekül a parlamenti folyosókon. Ideje, hogy a Gutenberg-galaxis utolsó bástyája, az angol wc is ledőljön a mobilos mozgókép kürtszavára.  
Mit kérünk mindezért öntől? Semmit. Minden mobilos felülettel rendelkező kiadványunk automatikusan a slank formátumban jelenik meg ezentúl, ha mobilról böngészik. Ha ön valamiért jobban szerette a hagyományos nézetet, bármikor visszaválthat.

Ekönyv okostelefonra

A Bookline és a Líra közös vállalkozásának, az ekonyv.hu-nak okostelefon-alkalmazásai voltak az első haza fecskék a legális magyar ekönyv-piacon. Az Android- és iPhone-, illetve iPad-alkalmazás segítségével nemcsak olvashatóak az ekönyvek, hanem további magyar és angol címek is vásárolhatóak. Az alkalmazással elérhető ekönyváruház kínálata folyamatosan bővül, így jelenleg 500 magyar, és csaknem 200 ezer külföldi cím érhető el - mondta el Starcz Ákos, a Bookline vezérigazgatója.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy - szemben más hasonló magyar fejlesztésekkel - az ingyenes szövegek mellett az Adobe DRM rendszerrel titkosított ekönyvek olvasását is lehetővé teszi. A txtr.hu közösségi oldalon a felhasználók feltölthetik saját dokumentumaikat, azok így olvashatóak lesznek a moibleszközökön, megoszthatóak a közösséggel.

Leeszi-e a fizetős mobilnetesek kosztpénzét? Pont az a lényeg, hogy nem. A mobil Index címlapja adatmennyiségben eleve a harmada az asztali verzióénak. Ráadásul ennek a mennyiségnek a nagyja is csak egyszer szükséges információ a telefonnak, amit az szépen megjegyez, és legközelebb már tényleg csak a betűket szippantja le. Azaz a második látogatástól egy Index címlapletöltés olyan 150-290 kilobyte, pár morzsa. És ezt is tovább aprítjuk, ahogy lehetőségeink és a technika engedik.

Oldalaink mobil változatai HTML5-ben készültek. Ez egy viszonylag friss szabvány, és velünk is előfordult már, hogy melléütöttünk programozás közben, így lehet, hogy az első pár napon hibába botlik. Ha így lenne, vagy simán jobbító szándékú észrevétele támad, kérjük, küldje el nekünk. A mozgás közbeni indexolvasásból fakadó személyi sérülésekkel kapcsolatban kiadónk őszinte részvétet érez, de minden felelősséget kizár. Köszönjük, és jó szórakozást kívánunk.