Erejét fitogtatja a Motorola

2011.01.06. 18:23
Más gyártók szélsőségesen vékony androidos okostelefonokkal rukkoltak elő a CES-en, az amerikai Motorola viszont a sebességet növelte, és megint előállt egy fura dizájnnal.

Nagyot ugrott előre a Motorola a tavalyi modellekhez képest, mert a legújabb készülékei már az amerikai 4G-hálózatra is tudnak csatlakozni, és kétszer gyorsabb a processzoruk. A Bionic nevű mobil kétmagos processzora 2x1 GHz-es, amit fél gigabájt RAM-mal egészített ki. A telefon olyan gyors, hogy le tud játszani 1080p felbontású videókat is, és nemcsak a saját 4,3 hüvelykes kijelzőjén, hanem a HDMI-csatlakozóval rákötött plazmatévén is. Sőt, a mobilon és a plazmán egyszerre nézhetjük a mozifilmeket. Sok értelme nincs, de legalább elmondhatja a Motorola, hogy ilyet is tud. A kamera csupán 8 megapixeles.

Motorola Bionic
Motorola Bionic

A Bionic beépített wifije hotspotként is működik, egyszerre 5 eszközzel csatlakozhatunk a telefonra. A telefonra alapból az Android 2.2-es verzióját telepítik fel, ami később 2.3-ra frissíthető. A Motorola rakott a Bionicba vállalati felhasználóknak kedvező extrákat is, például külön otthoni és munkahelyi profilt lehet beállítani, illetve távolról kitörölhetők az adatok a telefonról, ha azt ellopják vagy elvesztik. A Bionic ára egyelőre ismeretlen, de nem kell sokat várni rá: nyár előtt megjelenik.

Hasonlóan komoly eszköz az Atrix nevű modell. Ebben is 2 darab 1 GHz-es processzormag van, de ebben már 1 GB RAM van. Szükség is van a memóriára, mert az Atrixot nemcsak tévére lehet rákötni, hanem egy laptopszerű vázba is dokkolható, tehát az okostelefon néhány másodperc alatt netbookká alakítható át. A Backflip és Flipout után nem meglepő, hogy a Motorola megint valami szokatlan dologgal kísérletezik.

Motorola Atrix a laptopszerű dokkolóra kötve
Motorola Atrix a laptopszerű dokkolóra kötve

Amikor az Atrixot telefonként használják, akkor Android fut rajta, amikor netbooként, akkor a Motorola egyedi Linux operációs rendszere. A PC Mag azt írja, hogy a Linux elég különleges, mert csak egy fájlkezelő és egy Firefox fut rajta, valamint az Android ablakban. A felhasználó viszonylag nagy kijelzőn, rendes méretű billentyűzettel emailezhet és játszhat, de a tesztelők azt írják, hogy az Angry Birds játék szaggatott a gépen - talán azért, mert nem a telefon Tegra processzorára optimalizálták.

Az Atrix saját kijelzője 4 hüvelykes és ugyanúgy 960x540 pixel felbontású, mint a Bionicé, a laptopszerű dokkoló 11,6 hüvelykes, egy másik dokkolóval azonban bármilyen szabványos monitor, egér és billentyűzet a mobilra köthető. Az Atrix és a Bionic belső memóriája 16 gigabájt, ami kártyával 48 gigabájtra bővíthető.