Közeleg a Nokia nagy napja

2011.02.09. 20:01 Módosítva: 2011.02.09. 20:02
Stephen Elop vezérigazgató azt írta a Nokia dolgozóinak írt levelében, hogy a cég olyan helyzetben van, mint egy égő olajfúrótornyon álló ember, akinek muszáj az Északi tenger jeges vizébe ugornia, ha meg akar menekülni. Elop pénteken mutatja be az elemzőknek a cég stratégiáját, és új kütyük is napvilágot látnak.

Brutális törésteszt előtt áll a Nokia, és ezúttal nem egy ütésálló mobil a történet főszereplője, hanem a 40 milliárd dollár értékű cég, a világ vezető mobilgyártója. Stephen Elop, a finn mobilcég vezére azonban nem olyan embernek tűnik, aki ezt hagyja. Kemény hangú levelet írt az alkalmazottainak, amelyből világosan kiderül, hogy brutális változások lesznek a cég életében.

Durva dolgokról írt Elop. A Nokiának nincs népszerű terméke a prémium szegmensben, ahol az Apple két év alatt 25 százalékról 61 százalékra növelte a piaci részesedését. A csúcskategóriában megjelent Android erősen szorongatja a Nokiát a középkategóriában, és már az alsó szegmensbe is betört. Az alsó kategóriában még veszélyesebbek azok a kínai gyártók, akik "befejezik a gyártást, mire a Nokia elvégzi az utolsó simításokat az új készülékről szóló PowerPoint prezentációján".

Stephen Elop
Stephen Elop

Jövő Symbian nélkül?

Rengeteg jóslat megjelent arról, hogy Elop miről beszél majd 11-én az iparági elemzőknek, és hogy milyen kütyük jelennek meg a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Nehéz lesz kukába dobni a Symbiant, talán nem is lehet teljesen, de az is valószínű, hogy az Intellel összerakott Meego nagyobb hangsúlyt, és több támogatást kap. Felmerültek pletykák arról is, hogy esetleg Windows Phone 7 vagy Android kerül a Nokia mobiljaira, de a helyzet nem ilyen egyszerű.

A szolgáltatók nagyon nem szeretnék, ha a Nokia teljesen az Android mögé állna, márpedig a szolgáltatóknak elég nagy a beleszólásuk: világszerte ők adják el a legtöbb készüléket. Az Android és iOS páros erős dominanciája csökkentené a versenyt. A szolgáltatóknak kedvezőbb lenne egy szerényebb piaci részesedésű platform felkarolása, mint amilyen a Windows Phone 7. De ilyen a Meego is.

A Nokia néhány huszárvágással is megoldhatja a helyzetet, mégpedig úgy, hogy bevezeti a Qt programozási környezetet Androidra, és ráülteti a Myriad által készített Turbo Dalvik rendszert a Meegora. Magyarán a Nokia Ovi szolgáltatások a Qt segítségével megjelenhetnek idegen készülékeken, az Androidra megírt programok pedig a Dalvik segítségével simán átkonvertálhatók lesznek a Meegora. Ezzel gyorsabban felépíthető lenne a Meego ökoszisztémája, rengeteg szoftver elérhető lenne a Nokiákon.

Irány a Szilícium-völgy?

Egy magyar szakértő úgy gondolja, a drámai változások része lesz még egy nagyobb leépítés is, a korábban bejelentett kétezer fős kirúgást megfejelik még nyolcezerrel. Egyesek szerint a Nokia vezetői a Meego fejlesztőivel együtt az USA-ba költöznek, hiszen a napsütötte Szilícium-völgy a Google és az Apple, vagyis fő rivális Android és iOS otthona is.  • Vennék
  • Hírek