3D és tabletek a barcelonai mobilparádén

2011.02.13. 21:56
Minden eddiginél nagyobb lesz a Mobile World Congress, ahol a mobilgyártók 3D-kijelzőt és HD-felvevőt, valamint számítógépként működő telefonokat mutatnak be.

Alig maradtak izgalmas hírek a Mobile Világkongresszus első napjaira, a legjelentősebb cégek már múlt héten bejelentettek minden fontosat. Így nem maradt más hátra, mint a leírásokkal és idealizált fényképekkel bemutatott kütyük megtapogatása. Nagyjából három napom lesz körülnézni, és az olvasókat arra kérem, ne tartsák magukban a kérdéseiket. Aki egy mobiltelefonról vagy egy szolgáltatásról többet szeretne megtudni, küldjön ide egy twitet vagy oda egy emailt. Igyekszem minden feltett kérdésre választ találni.

Facepalm, féreglyuk

Mindent megírtunk arról, hogy  a HP feléleszti a Palm által kifejlesztett webOS operációs rendszert, és hamarosan piacra dobja a táblagépét, néhány új okostelefon társaságában. Remélem a HP nem bánik olyan mostohán az újságírókkal, mint a Palm. A cég tavalyelőtt elvitte a Prét a kiállításra, de nem lehetett hozzányúlni, csak a hosztesz kezelhette. Talán a HP nemcsak elviszi Barcelonába a Touchpad tabletet, de ki is adja a kezéből.

Ha hihetünk a kémek jelentésének, akkor az Intel standjánál egy hatalmas csillagkapun át a jövőbe léphetünk át, és kipróbálhunk egy kütyüt, ami nincs. A Nokia vezérigazgatója azt mondta, hogy egy ideig jegeli az Intellel közösen megalkotott Meegót, de az Intel pont egy ilyen eszközt hirdet a standján kifeszített molinón. Még az is lehet, hogy a Windows Phone 7-tel elfoglalt Nokia nélkül is piacra kerül a Meego? Hamarosan meglátjuk.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Térben hatnak ránk

Azok a mobilgyártók, amelyek múlt héten egyetlen újdonságot sem jelentettek be, vasárnap este gyorsan bepótolták a lemaradásukat. A Sony Ericsson három új készülékről rántotta le a leplet, ezek közül a legizgalmasabb a korábban Playstation-mobilként ismert Xperia Play. Kijelzője 4 hüvelykes, szétnyitott állapotban megjelennek a játszáskor használható irányítógombok, az operációs rendszere Android 2.3. Már korábban kiderült, hogy lesz ilyen készülék, és hogy Playstation-játékok futnak majd az androidos mobilokon. Most már azt is tudjuk, hogy a briteknél áprilisban lesz kapható.

Sokkal kevesebbet hallottunk eddig az Xperia Pro és Neo készülékekről. Mindkét okostelefonnak 3,7 hüvelykes kijelzője van, amellyel 854x480 pixelen 16,7 millió színt tudnak megjeleníteni. A mobilokat 1 GHz-es Snapdragon processzorral, Android 2.3-as rendszerrel, 320 MB belső memóriával,  és 8 megapixeles, HD-videózásra alkalmas kamerával szerelték fel.

A Samsung a Galaxy Tab és a Galaxy S utódjait mutatta be vasárnap. A Galaxy Tab 2 táblagépnek már 10,1 hüvelykes a kijelzője, a legújabb Android 3.0 Honeycomb operációs rendszer fut rajta, és a kamerájával 8 megapixeles fényképek vagy HD videók rögzíthetők.

Samsung Galaxy Tab 2
Samsung Galaxy Tab 2

A májusban megjelenő Galaxy S II a beszámolók szerint már nem az iPhone koppintása, hanem inkább a Nexus S-re hasonlít, amit egyébként szintén a Samsung gyárt. Kijelzője 4,3 hüvelykes maradt, és a processzora még mindig 1 GHz-es, de már kétmagos, ezért nem okoz neki gondot egy 1080p felbontású videó lejátszása.

Ennél valamivel többet tud a rivális LG Optimus 3D nevű mobilja, amely a háromdimenziós filmeket is lejátssza, és a nézőnek a térhatású élmény érdekében nem kell szemüveget hordania. Az LG ezen kívül az Optimus Tab nevű táblagépét is megmutatja, amelyet az Nvidia Tegra 2 processzor kétszer 1 GHz-en hajt meg. A kijelzője csupán 8,9 hüvelyekes, amihez rendkívül nagy, 1280x720 (egyes források szerint 1280x768) pixeles felbontás társul, plusz egy 3D kamera, amelynek a felvételeit 3D tévén lehet megnézni, vagy a YouTube 3D portálra lehet feltölteni.

Minden eddiginél nagyobb

A Mobile World Congress idén nagyobb lesz, mint valaha. Idén 1361 cég mutatja be újdonságait, és összesen 3885 percnyi beszéd hangzik majd el a konferencián. Körülbelül ötvenezer látogatóra számítanak, ami elég sok ahhoz képest, hogy a sajtón kívül csak az iparág képviselői juthatnak be a kiállításra, és nekik igen borsos árú belépőjegyet kell vásárolniuk. A kiállítás folyamatos bővülése persze egyáltalán nem meglepő, hiszen már több mobilt adnak el, mint amennyi pc-t.