Robotok foglalták el Barcelonát

2011.02.17. 14:21
A Nokia nem jelent meg a készülékeivel a barcelonai mobilkiállítás területén, de a világ köszöni szépen, nélküle is bőségesen el van látva csúcstechnikával. Üzleti ökoszisztémák, nyílt platformok és egyéb bullshitek a világ mobilipari fellegvárából.

Egyetlen év alatt erőre kapott a mobilipar, és az utolsó szögeket is beverte a pc koporsójába. Ezt olyan fondorlatos módon tette meg, hogy még a megszokott eszközeinkről sem kell lemondanunk, ezentúl is monitor előtt görnyedve klikkolhatunk az egérrel és laptoppal tarthatjuk melegen a combjainkat. A különbség csupán annyi, hogy az egyszerűbb feladatokat az okostelefonunk, a komolyabbakat hatalmas szerverek végzik el.

Döbbenetes volt élőben látni, ahogy a Motorola munkatársa megfogja az Atrix nevű telefont, bedugja egy dokkolóba, és onnantól a kütyü asztali számítógépként működik. Kihúzza és átdugja egy laptopszerű dokkolóba, ami valójában csak akkuból, monitorból és billentyűzetből áll, és a telefon máris laptoppá változik. Nem helyhez kötött, egyszerűbb munkákhoz jó eszköz az Atrix, amely nagyjából annyit tud, mint egy netbook.

Sokan azzal érvelnek a pc mellett, hogy a számításigényes feladatok nem végezhetők el a hordozható eszközökön. Már ez sem igaz, az Ericsson csarnokában a saját szememmel láttam, ahogy egy nagyon ócska netbook 5 másodperc alatt bebútolt és néhány másodperccel később elindult a Microsoft Word. Persze a Windows és a Word nem a gépen, hanem egy távoli szerveren futott. Ebben a technológiában óriási lehetőség van, mert a szerverre komolyabb szoftverek is feltelepíthetők, és a felhasználónak nem kell a hardver folyamatos bővítésével, karbantartásával bajlódnia.

A távoli szoftverek eléréséhez egy 512 kilobites kapcsolat is elegendő, persze nem árulok el sok újdonságot azzal, hogy a gyorsabb kapcsolat és a jó válaszidő javítja a felhasználói élményt. 5-10 megabites kábelneten és a jobb HSPA+ mobilhálózatokon nem lehet gond a szoftverek távoli futtatásával.

Az Ericsson szolgáltatása nagyon hasonlít arra, amit a Navigátor Informatika kínál, de amíg a magyar cég vállatoknak adja el a virtuális Windowst, addig a svéd cég az egyszerű felhasználókat veszi célba. A szolgáltatás elsődleges piaca India és a többi fejlődő ország, ahol kevesen engedhetnek meg maguknak egy drága, nagy teljesítményű számítógépet.

Mobilból van minden

A fenti példa arra is rávilágít, hogy kezd elavulttá válni a Mobil Világkongresszus elnevezés. A konferencia néhány évvel ezelőtt kapta meg ezt nevet, mert a 3G bevezetése után a 3GSM nevetségesen hangzott. Most már a mobil szót is nyugodtan elhagyhatjuk a konferencia nevéből, hiszen az itt bemutatott technológiák más kütyükhöz kötődnek. Van olyan szoftver, ami a szobamérleggel kommmunikál, a másik a hifire küldi át a telefonon tárolt dalokat, a harmadikkal az IPTV irányítható. Sőt, a telefonokban és táblagépekben használt processzorok kerülnek bele a tévékbe is. Ugyanaz a platform, csak a kijelző mérete más.

Laurence Bryant, az okostelefonok processzorait fejlesztő ARM szakértője részletesen bemutatta ezt az átalakulást. A standjukon az idén piacra dobott tabletektől a médialejátszókon át eljutottunk az internetezésre is használható tévékig, amelyekben mind az ARM processzorai ketyegnek. A jelenlegi kétmagos processzorok csúcsra járatva már képesek arra, hogy egy 3D játékot nagy felbontásban, akadozás nélkül futtassanak le egy hatalmas 3D tévén. Az Nvidia standján kipróbáltam egy olyan játékot is, amely androidos tableten, pc-n és Playtation 3 konzolon egyaránt futtatható, és a három platform felhasználói egymás ellen tudnak játszani.

Nem cseresznye

A mobiltelefonok (tabletek, tévék, médialejátszók) processzoraiban egyre több mag lesz, és az első négymagos cpu-val felszerelt kütyü valamikor nyár végén megjelenik, ha hihetünk az Nvidia ígéretének. A processzormagok számának növelése nemcsak a teljesítményt fokozza, hanem az energiafogyasztást is csökkenti. Laurence Bryant elmondta, hogy az 550 MHz-es kétmagos processzor jobb, mint az egymagos 1 GHz-es, mert alacsonyabb feszültségen ugyanolyan nagy teljesítményt lehet kihozni belőle, ha a szoftver egyszerre használja mindkét processzormagot.

Robotinvázió Barcelonában

Egyetlen év alatt akkorát fordult a világ, hogy a Nokia szinte teljesen eltűnt Barcelonából. Idén mindent az Android uralt, és az operációs rendszer nemcsak a gyártók standjain volt főszereplő, hanem még egy saját csarnokot is kapott, ahol garázscégek mutatták be legújabb szoftvereiket. A Withings wifis mérlege például mobillal kommunikál, és akár a Twitterre is kiküldi a mérések eredményét. Jean Francios Kitten szerint a nyilvánosság erősíti a lefogyni vágyó emberek motivációját.

A legnagyobb pörgés a táblagépeknél volt, és mielőtt bárki azt mondaná, hogy ezek a kütyük csak a fiatalokat érdeklik, nézzék meg alaposan az alábbi képet. Húsz percen át szobroztam a Samsung standjánál, mire hozzáférhettem az új 10 hüvelykes Galaxy Tabhoz, mert ezt a negyvenévesekből álló csoportot lehetetlen volt kirobbantani a készülékek mellől.

A gyártók azonban még nem tudják, hogy mihez kezdjenek a tabletekkel. A Samsung a biztonság kedvéért háromféle méretben is elkészíti a Galaxy Tabot, az LG pedig 3D kamerát rakott az Optimus Padre, mintha bárkinek egy nagy lapos trággyal lenne kedve videózni. A ZTE az alsó árkategóriát veszi célba, csakhogy a kütyüin a telefonokra szánt Android fut, ami messze nem olyan jól kezelhető, mint a tabletekre szánt verzió. Ezeket az olcsó tabletek azonban még okozhatnak meglepetéseket a piacon, amennyiben kapnak egy jobb kezelőfelületet. A mobilszolgáltatóknak például megérné, hogy felvállalják ezt a feladatot, mert ezzel a lendülettel saját szolgáltatásaikat, szoftverboltjukat is elhelyezhetik a táblagépen.

Nem játékszerek

Úgy látszik a webOS fejlesztői nem szeretik a kritikát, mert megint eljátszották, amit két évvel ezelőtt is. Csak a porondra helyezett szakértő ujjai érinthették az eszközt, az újságírók és a többi bámészkodó csak a szemeivel követhette a történéseket. Fordított volt a helyzet a RIM standjánál, ahol bárki játszadozhatott a Playbook nevű tablettel, de ez korántsem volt szórakoztató.

A magyar piacon március környékén megjelenő RIM Playbook nagyon szép, könnyű és gyors táblagép, de a kezelését nem könnyű megtanulni. A kijelzőt körülölelő fekete sávban érintésre érzékeny zónák vannak elrejtve, ezekkel lehet programot váltani, menüt előhívni, vagy valami mást tenni. Mivel semmi sem jelzi, hogy hol vannak az érintésérzékeny zónák, az emberek zavartan simogatták a Playbookot, mert nem bírták észben tartani, hogy melyik zónának mi a funkciója. Az Android Honeycombról legalább annyit el tudok mondani néhány perc használat után, hogy a bal alsó sarokban vannak a fő gombok, és a jobb felső sarokban a beállítások.

Android mindenkinek

Az év mobilgyártója címet idén a HTC nyerte el az előző évben nyújtott teljesítménye alapján. A tajvani cég a semmiből kezdte felépíteni a márkáját, és mára az androidos közösség egyik meghatározó tagjává vált. A mobilkiállításon öt új androidos okostelefont mutatott be, a Desire S, Wildfire S és Incredible S, valamint a külön Facebook-gombbal ellátott Cha Cha és Salsa modelleket.

Öt perc alatt nem lehet sokat kideríteni egy készülékről, de van egy olyan érzésem, hogy a csinos és elegáns Wildfire S népszerű lesz a lányok körében. A Desire S és az Incredible S nem annyira izgalmas, az népszerű elődök kicsit átalakított változatai, már HD felbontású videót rögzítenek. A Desire S alumínium házat kapott, az Incredible S pedig 8 megapixeles, vakus kamerát villant.

Az LG legkomolyabb újdonsága a 3D kamerával és térhatású kijelzővel ellátott Optimus 3D. Elképesztően dögös a háromdimenziós menü és a játékok szinte leugranak a kijelzőről, de még csak két játékot lehetett kipróbálni, és nem a rendszer főmenüje volt térhatású, hanem csak egy demóprogrammal mutogatták a telefon képességeit.

Több fronton támad a Samsung, a korábbi csúcsmodell Galaxy S-t egy rakás utód követi a trónon. A kétmagos processzorral meghajtott Galaxy S II nagyon vékony és gyönyörű a kijelzője. Emellett megjelentek a Galaxy S wifi 4 és 5 hüvelykes változatai is, amelyek nem telefonok, hanem androidos zenelejátszók. Az iPod touch ellenfelei, és természetesen játékok is futtathatók rajtuk. A középkategóriában szerintem az Ace nevű készüléke lesz a slágertermék, elsőre gyorsnak tűnt, és a recés hátlapja miatt nagyon jó a fogása.

A Sony Ericsson kibővítette az Xperia sorozatot, a készülékei gyorsak és szépek. A gyártó olyan apróságokkal egészítette ki az Androidot, hogy az ikonokat mappába lehet pakolni, és kicsit látványosabbak a grafikus interfész effektjei. Az Xperia Play a legérdekesebb modell, a Playstation gombjait megöröklő okostelefonnal nagyon kényelmesen lehet játszani, én legalábbis szerdán zárásig ott ragadtam autóversenyezni. Csupán az kérdéses, hogy a játékfejlesztők mennyi játékot alakítanak át úgy, hogy gombokkal is irányíthatóak legyenek.

Ez volt talán az elmúlt hat év legizgalmasabb mobilkiállítása. Megjelent tucatnyi táblagép, brutális erő költözött a telefonokba. Megvalósult mindaz, amiről eddig csak beszéltek.