Kié a leggyorsabb mobilnet?

2011.02.24. 14:30

Csütörtökön megjelent egy T-Mobile hirdetés, amelyben a piacvezető mobilcég azt állítja, Magyarországon ők garantálják a legnagyobb letöltési sebességet.

tmobile.png

Ezzel szemben a Vodafone azt állítja, hogy az ő adathálózatukban érhető el a legnagyobb letöltési és feltöltési sebesség, ráadásul webböngészésben is ők a legjobbak.

vodafone.png

Felszínesen átfutva a hirdetéseket legfeljebb a reklámok nagy betűkkel kiemelt címe ragad meg a fejünkben, de az apróbb betűs szöveg rámutat néhány különbségre. A T-Mobile a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) küldött mérési eredményekre hivatkozik, a Vodafone viszont egy független cég felmérésére.

vodafone2.png

Nem csak reklámokkal támad egymásra a mobilinternetes piac két vezető szereplője (ügyfélszám alapján), már oda fajult a vitájuk, hogy a T-Mobile vizsgálat lefolytatására kérte meg a Gazdasági Versenyhivatalt. Szeretnék megtudni, a Vodafone állíthat-e olyat magáról, hogy övé a leggyorsabb mobilnet. Fontos leszögezni, hogy a GVH nem megállapítja meg, melyik hálózat gyorsabb, legfeljebb azt dönti el, hogy a reklámokban szereplő állítások megalapozottak, vagy alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

MMORPG

Csikai Attila, a Vodafone jogi igazgatója elmondta, hogy állításuk a P3 Communications nevű európai mérnöki iroda mérésein alapul, és a cég a távközlési iparban elfogadott ETSI szabvány szerint dolgozik. A mérést a Vodafone Csoport nemzetközi központja rendelte meg, és az összes olyan országban elvégzik, ahol szolgáltat a Vodafone.

Magyarországon mindegyik szolgáltató hálózatán 2900 mérést végeznek el. Külön vizsgálják az FTP típusú forgalmat, a böngészés sebességét és a hálózat egyéb jellemzőit. A P3 szabványos méréseit és véleményét bírósági tárgyaláson is elfogadják, és külföldi szakújságok is velük készíttetnek összehasonlító méréseket - mondta az igazgató.

Ezzel szemben a T-Mobile egy olyan mérésre hivatkozik, ami a három szolgáltató megegyezésével jött létre. Az NMHH-nak mindegyik szolgáltató küld adatokat, a méréseket maguk végzik el. A három szolgáltató meghatározott húszezer mérési pontot (ebben szántóföld közepe és városi terület egyaránt van), és ezek közül minden évben százötven helyet vizsgálnak.

A Vodafone azt mondja, az NMHH előírásai miatt elvégzett mérésnek nem célja a sebességbeli sorrend meghatározása, csupán azt vizsgálja, hogy a mobilszolgáltatók teljesítik-e a felhasználói szerződésekben garantált minimum le- és feltöltési sebességeket. A T-Mobile viszont azt mondja, hogy a magyar mérés a teljes lefedettségi területet reprezentálja, nem korlátozódik néhány nagyvárosra. Ők azt hangsúlyozzák ki, hogy a 3G/HSPA-hálózattal lefedett területeken 2 Mbps feletti letöltési sebességet garantálnak ügyfeleinek, ami tízszer több, mint amit a versenytársaik vállalnak.

A T-Mobile elismerte a P3 tevékenységét, és elárulta, hogy német anyacégük, a Deutsche Telekom is dolgozik velük. Ugyanakkor azt mondják, hogy nem ugyanazt a módszertant használják, mint a Vodafone. A T-Mobile arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vodafone mérésben mérései 8 nagyvárosban és az ezeket összekötő utakon történtek, azaz nem a teljes szolgáltatási területet vizsgálták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!