Felkészültek a 900 MHz-es frekvencia eladására

MTI/Index
2011.03.08. 11:05
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felkészült arra, hogy a kormánydöntésnek megfelelően lebonyolítsa a 900-as frekvencia értékesítését, amit akár pályázaton, vagy árverésen is elnyerhetnek a potenciális pályázók.

Még nincs végleges döntés a 900 MHz-es frekvencia értékesítésének ügyében, de a hatóság minden variációra felkészült, és már folyik egy árverező szoftver tesztelése - mondta Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az MTI-nek.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter múlt pénteken beszélt arról, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900-as frekvenciát, ami tovább növeli a szolgáltatási lehetőségeket a piacon.

Azóta egy másik területen is előrelépés történt, a hatóság végre társadalmi egyeztetésre bocsátotta a mobil frekvenciadíj-rendelet tervezetét. A terv az, hogy a mobil díjrendelet lehetőség szerint még áprilisban hatályba lép, és hosszútávon kiszámítható, sávos, előrekalkulálható díjakat tartalmaz majd.

Az NMHH weboldalán elérhető tervezet szerint "a pályázaton vagy árverésen elnyert, vagy azt követően továbbértékesített frekvenciasávok után a frekvenciahasználati jogosultság érvényességi ideje alatt a jogosítottnak 2011. április 1. napjától havonta sávdíjat kell fizetnie".

Ugyanakkor a tervezet szerint nem kell azonnal díjat fizetni a 1740,1-1920 MHz közötti frekvenciasávok után (a sávokról részletesebben ír a rendelet tervezete). E sávokért csak a használatba vétel kezdete után, de legfeljebb 2011. január 1. napjától számított négy év elteltével kell díjat fizetni.