Kukkolóknak kedvez a Color

2011.03.29. 14:06
Kis buherálással bárkit követhetünk, aki valaha kipróbálta a Color nevű közösségi hálózatot. A fejlesztők nagy pénzügyi támogatást kaptak, a média nagyon felkapta az újdonságot, a személyes fotók miatt aggódó felhasználók pedig nagyon megszívták.

Múlt héten új közösségi hálózat indult Color néven, és a média rögtön felkapta a sztorit. Ha egy cég 41 millió dolláros kezdő tőkével dobja piacra a termékét, akkor abban lehet valami.

Alig néhány órával a Color megjelenése után kiderült, hogy az új közösségi hálózat hitelesítési rendszere pillanatok alatt feltörhető. Ehhez nem is kell szoftverkódot módosítani, vagy bármilyen elektronikus bűncselekményt elkövetni. A felhasználónak csupán le kell töltenie egy kis programot, amivel meghamisítja a tartózkodási helyét.

Chris Wysopal, az informatikai biztonsággal foglalkozó Veracode műszaki igazgatója azt mondja, hogy iPaden sikerült módosítania a tartózkodási helyét, és így az adott helyen megnézhette, kik készítettek fotókat. Ezzel a módszerrel sikerült megtalálnia Bill Nguyent, a Color alapítóját is, és végignézhette a róla és a családjáról készült fotókat. Ezzel a módszerrel be lehet sétálni a celebek által is látogatott zárt körű klubokba is.

Nem ígértek semmit

A Color azzal védte meg magát, hogy ők rögtön az elején közölték, minden fénykép nyilvános. Az alkalmazás e trükk nélkül is használható arra, hogy végignézzük az emberek ismeretségi hálózatát. Sőt, a Color fejlesztői is gondolkoztak a távolba kukkolás bevezetésén, hogy a felhasználók egy másik helyre, vagy mások fotógyűjteményébe is átugorhassanak. Persze ezt úgy képzelték el, hogy csak a célszemély engedélyével lehessen megtekinteni az albumokat.

Wysopal szerint az általa kitalált trükk könnyen kivédhető, ha a Color kiszűri a váratlan helyváltozásokat. Nagyon úgy tűnik, hogy máris figyelembe vették a tanácsát, mert amikor kedd reggel áthelyeztem magam az Index.hu irodájából New York közepére, nem sikerült fotót feltöltenem. Helyes koordinátával viszont azonnal megjelent a fotóm.

Örök barátok?

Hétvégi tesztünkön más kellemetlen hibát is észrevettünk a Color rendszerében. Hancu kollégámmal a szerkesztőségben készítettünk néhány fényképet, amelyeket a Color összefűzött, észlelve, hogy nagyjából egy helyen vagyunk. Később készítettünk pár olyan képet is, amelyeken sem egy időben, sem egy helyen nem voltunk.

Ezek a fényképek is automatikusan megjelentek a mobilunkon. A Color már 7-8 közös fotó alapján úgy gondolta, hogy mi barátok vagyunk, tehát egészen biztosan látni akarjuk, mi történik a másikkal, amikor nem vagyunk egy helyen. Hancu így megtudta, hogy hazafelé menet a Móricz Zsigmond körtérnek csúfolt építési területen haladtam át, én pedig azt láttam, hogy Hancu a munka fáradalmát egy korsó sör mellett piheni ki.

A Color nem lesz túl szórakoztató, ha egy koncert után több száz vagy ezer idegen ember fotói áramlanak majd a mobilunkra, és a végén fél Budapest az ismerőseink közé kerül. Emiatt egészen biztos, hogy a családomról, a barátaimról és a legszemélyesebb élményeimről nem a Colorral osztom meg a fotókat. Ugyanakkor a szélesebb közösség érdeklődését felkeltő képek - például amelyek a Móricz Zsigmond körtér rettenetes állapotáról készültek - a lehető legjobb helyen vannak a Color nyilvános adatbázisában.